ANNONS
Scrolla ner till SvDScrolla ner till SvD

RecensionNya romaner

Marzahn mon amour

Fotvårdsterapeut kanaliserar Tysklands historia

Katja Oskamp (född 1970 i Leipzig) utbildade sig 2015 till fotterapeut, en erfarenhet som ligger till grund  för ”Marzahn mon amour”, hennes breda genomslag som författare.
Katja Oskamp (född 1970 i Leipzig) utbildade sig 2015 till fotterapeut, en erfarenhet som ligger till grund för ”Marzahn mon amour”, hennes breda genomslag som författare. Foto: Bettina Strauss

Blommiga adjektiv och bristande undertext till trots, behållningen med Katja Oskamps bok är att den sätter Berlins och Tysklands historia i en både lättillgänglig och komplicerande kontext. Det gör den politiskt aktuell.

Hedvig Ljungar
Publicerad

Efter tjugo refuseringar från olika bokförlag bestämmer sig en medelålderskrisande författare i Berlin för att utbilda sig till fotvårdsterapeut. Utbildningen äger rum i Charlottenburg. Kliniken, där hon senare får anställning, ligger två mil österut, i stadsdelen Marzahn, och där utspelar sig ”Marzahn mon amour”, publicerad 2019 och nu utgiven av Rámus förlag i översättning av Sara Eriksson.

Frågan om i vilken grad en bok speglar författarens egna upplevelser är numera uttjatad, men i Katja Oskamps fall är den ovanligt nog relevant. Precis som bokens berättarjag började Oskamp själv jobba som fotvårdsterapeut i just Marzahn – ett miljonprogram i utkanten av Berlin byggt under DDR – år 2015. Erfarenheterna därifrån ligger till grund för boken, som genremässigt blir en hybrid mellan betraktelsebok och (skön)litterärt reportage där kundernas brokiga livshistorier bildar ett utsnitt av Berlins historia och nutid.

Laddar…