Elin - Nordens yngsta dykare?

Elin har gjort ett femtiotal dyk längs Västkusten, som i Strömstad, Uddevalla och Lysekil - hon har till och med gjort ett nattdyk. ”Då var det kolsvart ute. Det var spännande och roligt och man hade ficklampa med sig”, säger hon.
Elin har gjort ett femtiotal dyk längs Västkusten, som i Strömstad, Uddevalla och Lysekil - hon har till och med gjort ett nattdyk. ”Då var det kolsvart ute. Det var spännande och roligt och man hade ficklampa med sig”, säger hon. Foto: Björn Larsson Rosvall

Trots att hon bara är tolv år har Elin redan tagit dykcertifikat och har gjort 50 dyk längs Västkusten. ”Det är jättefint och tyst under ytan”, säger hon.

Tina Harr
Publicerad

Fenor, torrdräkt, viktbälte och dykflaska. Efter noggrann planering och påklädning är det äntligen dags att ta kliven ut i det tregradiga vattnet vid Askimsbadet i Göteborg.

Elin i Mölnlycke dyker både i bassäng, sjö och hav från april till oktober, men tack vare en torrdräkt kan hon även i februari – åtminstone hyfsat effektivt – stänga ute kylan.

– Men det är mycket skönare att dyka på sommaren, säger hon och tar på sig huvan.

Tack vare torrdräkten kan Elin vara i det tregradiga vattnet utan att frysa. Foto: Björn Larsson Rosvall

Några vinterbadare går förbi och Elin lägger sig ner i vattnet och tömmer sin så kallade vinge på luft. Det är verktyget man använder för att kontrollera om man flyter upp eller sjunker ner i vattnet.

– Att dyka är lite som att flyga faktiskt. Man känner sig tyngdlös och cool, säger hon.

Elin är inte ensam i sin familj om att gilla dykning. Hennes pappa, farfar och gudfar har länge dykt och det gjorde Elin nyfiken.

– I maj 2021 gjorde jag ett provdyk för första gången i en pool. Det var jätteroligt!

Sedan dess har Elin tagit flera olika kurser i dykning, och nu har hon ett dykcertifikat och är sannolikt Nordens yngsta dykare, som tagit ett så kallat junior advance-certifikat.

– Jag är stolt över det, men det skulle vara kul om det var några fler i min ålder, säger hon.

Under ytan är det som en annan värld, berättar Elin. Där har hon sett alltifrån krabbor och humrar till sjöstjärnor och rödspättor. Men hon har också gjort lite mer udda fynd.

– En gång hittade jag en ring. Och en gång såg jag en toalettstol och ett handfat ligga på botten.

En betydligt vanligare syn under ytan är maneter i olika former och färger.

– Jag har bränt mig två gånger i ansiktet, det är enda stället på kroppen som inte är täckt. Det gör riktigt ont, säger hon.

Elin har dykt klart och vadar in mot stranden vid Askimsbadet. Foto: Björn Larsson Rosvall

Hur mycket pratar ni om säkerhet?

– Vi har haft hela lektioner om det. Bland annat har vi pratat om vad man ska göra om någons luft tar slut och hur man ser till att all utrustning fungerar innan man dyker. Sedan har vi övat på att sätta upp en flagga i en boj så att båtar ser att det är dykare i vattnet.

Är du någonsin rädd när du dyker?

– Nej. Om man dyker på sin nivå och gör som man har lärt sig brukar inget gå fel. Dessutom får jag inte dyka själv, och då är det inte så läskigt.

Elin tar av sig huvan och går mödosamt upp på land igen. Det ska bli skönt att sätta på sig varma kläder igen.

– Och dricka varm choklad och äta en macka.

Det smakar gott med en kopp varm choklad efter ett dyk. Foto: Björn Larsson Rosvall
Prova SvD Juniorjunior.prenservice.se
Annons
Mer från Startsidan
Annons
Annons