ANNONS
Scrolla ner till SvDScrolla ner till SvD

Mentala tekniken som maximerar ditt arbete

Tänk dig att få dubbelt så mycket gjort och ändå känna dig piggare än vanligt när arbetsdagen är slut. Låter det som en utopi? Enligt minnesmästaren Mattias Ribbing kan vi alla prestera på topp genom att lära oss mentala tekniker och en smartare hantering av tiden.

Linnea Bolter
Publicerad
”Sitter du och skriver – sluta mitt i en mening”, säger Mattias Ribbing. Foto: Malin Hoelstad

Få saker är så dränerande som att ständigt agera på mejlpling och att gång på gång behöva återta fokus. Det menar författaren och föreläsaren Mattias Ribbing, trefaldig vinnare av SM i minne. Men med relativt små justeringar kan vi lära oss att både jobba långt mer effektivt och att hålla energinivån uppe, hävdar han.

– Om du ser dygnet som en resväska kan du med några smarta strategier få den att rymma nästan dubbelt så mycket. Det kan låta löjligt, men känslan är att du får fler timmar på dygnet.

För att lyckas, menar Mattias Ribbing, gäller det bland annat att använda den så kallade pomodorotekniken – ett beprövat tidsverktyg med många förespråkare.

– Det handlar om att lära sig ta optimala pauser för att behålla flow och spara energi. Det vanliga är att vi jobbar färdigt med det vi håller på med innan vi unnar oss en rast. När vi kommer tillbaka från rasten startar vi något nytt. Det är en extra ansträngning.

Istället ska vi göra precis tvärt om, anser han. Då flytet är som störst är det läge att ta en kort paus.

Gå Mattias Onlinekurs - Få mer gjort på mindre tid. Läs om kursen här.app.coursio.com

– Sitter du och skriver – sluta mitt i en mening. När du kommer tillbaka från rasten är det bara att rassla vidare, helt utan startsträcka.

Pauserna ska inte vara utdragna fikastunder, utan några minuters återhämtning där tankarna får vandra fritt.

– I stort sett behöver vi inte några långa raster, men vi behöver dem ofta – helst varje halvtimme. Testa att korta ner lunchen och ta flera femminuterspauser så att du tillåter hjärnan att återhämta sig, säger Mattias Ribbing.

Genom att gå in och ut ur fokus håller vi oss alerta och slipper tröttheten som brukar komma smygande på eftermiddagen.

– Detta är situationsbaserad hjärnträning som inte tar någon energi – tvärt om blir vi piggare. När vi motionerar håller vi igång kroppen istället för att slita ut oss. Det fungerar precis likadant med hjärnan, konstaterar han.