ANNONS
Scrolla ner till SvDScrolla ner till SvD
Foto: Magnus Hjalmarson Neideman

Välkommen till Sveriges mest hatade myndighet

Ingen älskar Migrationsverket – antingen anses myndigheten släppa in för många flyktingar eller för få. Det lär bli ännu värre när den nya, hårda asyllagen träder i kraft. Så hur kan verkets operative chef Mikael Ribbenvik vara så urbota stolt?

Christian Daun
Publicerad

I foajén till konferenssalen Flygeln i Norrköping har representanter från Jusek, TS och Seko dukat upp pennor, broschyrer och nyckelringar. De leende fackliga rekryterarna är på rätt plats. Det senaste året har Migrationsverket anställt omkring 3 000 personer, och 500 av dem är nu här för att lyssna till Mikael Ribbenvik, den snabbt expanderande myndighetens operative chef.

Mannen på scen är troligen inte vad åhörarna väntat sig, i alla fall inte om de föreställt sig en stereotyp tjänsteman. Mikael Ribbenvik är en känslomänniska. Med darr på rösten tackar han dem i publiken som jobbade under höstens flyktingvåg för ”insatser bortom plikten”. Därtill visar han sig vara en närmast tvångsmässig skämtare. När en eftersläntrare misslyckas med att smyga diskret till sin plats säger han:

Laddar…