Schweiz ett av Europas seglivade patriarkat

Foto: Erik Johansen/ TT

Det sägs att Schweiz var det sista landet i Europa som gav kvinnor rätt att rösta i allmänna val. När skedde det? Schweizarna var väl annars tidigt ute med demokrati?

Publicerad
Annons

Den sista punkten är oomtvistad: schweizarnas små kantoner hade möten med folkomröstningar i gemensamma frågor i hundratals år, och det är fullt möjligt att Rousseau inspirerades av dem i lika hög grad som han påverkades av antikens Grekland när han formulerade sina idéer om allmänvilja och demokrati. Det är också sant att Schweiz var ett pionjärland för manlig rösträtt.

Redan 1848, först i världen, fick alla schweiziska män denna rättighet. Men, som frågeställaren korrekt påpekar, detta gällde bara karlarna. Sett ur kvinnligt perspektiv var alplandet en ovanligt uthållig konservativ fästning. Inte förrän under åren kring 1960 började kvinnor få rösträtt, men då bara i tre kantoner – Vaud och Neuchâtel 1959, Genève 1960. De två kantonerna vid Basel följde exemplet 1966–1968, liksom Ticino (1969), Valais, Luzern och Zürich (1970).

Annons

Mer från Startsidan

Annons
Annons