Till SvD.se
SvD Perfect Guide

Min Helg: ”Jag tjatar om att få laga mat hela dagen”

Foto: www.morgannorman.com

På helgen varvar musikern Eric Gadd drömska drinkar med asiatisk take-away och libanesisk matlagning.

Text: SvD Perfect Guide - 7 april 2017
Annons

Fredag eftermiddag hämtar jag vår dotter Leonora på skolan. Vi går därifrån till Elverket där jag träffar min fru Cornelia, vår kompis, konstnären Lukas Göthman och lite andra vänner. Cornelia är sångerska och låtskrivare, men driver även galleri och är konstnär. Vi har alla en stående fredagslösning som blir av åtminstone varannan gång; att skåla i en blond Leffe vid halv fem-tiden med lite konstnärs-
polare. Samtidigt sitter dottern och surar över att vi måste gå på restaurang hela tiden, men hon brukar i alla fall passa på att chatta med sina kompisar.

Den här fredagen lämnar alla tidigt, så vi drar förbi vår kvarterskrog Jappi, som är en sorts blandasiat. De har en specialmeny bara på kinesiska och där har jag upptäckt rätterna med aubergine och stark
kyckling. Det är riktigt bra take away om man jämför med andra Sichuan-krogar. Vi går hem och käkar och bara kraschar i soffan för att det är fredag.

På lördagen är det jag, och inte min fru, som för en gångs skull har bjudit hem några kamrater. Under frukosten vädjar jag om att få laga mat hela dagen, och det får jag. Så jag sticker iväg till Hötorgshallen och letar råvaror till något libanesiskt/Mellanöstern-inspirerat som jag går hem och förbereder ganska tidigt. Rostar morötter, fixar aubergine, rör ihop en tahini – förbereder och ställer in i kylen så jag får en liten tupplur vid fyra-snåret.

Annons
Annons

När vi vaknar sticker Cornelia och jag ner till nya Penny & Bill för att ta en cocktail innan den sista matlagningen. Nu är dottern så gammal att hon kan vara hemma själv en liten stund om vi är nära, så kan vi hålla telefonkontakt. Oftast är det jag som ringer hela tiden och frågar om allt är bra. Allt är så klart bra, så vi tar en cocktail till, gärna en pisco sour med drottningssmak, hallon och blåbär.

Vid halv sex går vi hem och gör färdigt middagen, ställer kött och korvar på spisen och serverar med olika röror. Det blir mycket prat och rödvin och ganska sent ändå. Folk i min ålder känner sig ganska stolta och lite duktiga när gästerna åker hem vid halv två-tiden.

Söndag morgon blir det veckans enda långsittning. Jag lagar fattiga riddare till Leonora, vi andra käkar scrambled eggs. Kommer ur pyjamasen först efter lunch. Men vad gör man med den där söndagseftermiddagen?

Vi går och äter en tidig middag på Surfers. För när dottern säger ”inte en restaurang till” gäller det inte Surfers. Sedan blir det hemgång och jag är lite sur över att alla bra tv-serier börjar på måndagar. Vi letar upp någon pilot i hopp om att den har en bra story, sådana man inte hittar på bio längre. Historier finns däremot i de långa tv-serierna, där man får
följa med alla karaktärer.

Så somnar vi ännu en gång lite för sent.

Adresser:

Elverket, Linnégatan 69

Jappi, Nybrogatan 44

Hötorgshallen

Penny & Bill, Grev Turegatan 30

Surfer, Regeringsgatan 88

Annons