LarmrapportenFaktaresistens kan vara dold sjukdom

Forskaren och SvD-medarbetaren Emma Frans är nominerad till årets Stora Journalistpriset i kategorin Årets röst.
Forskaren och SvD-medarbetaren Emma Frans är nominerad till årets Stora Journalistpriset i kategorin Årets röst. Foto: Staffan Löwstedt

Att vaccinera allmänheten mot pseudovetenskap och falska nyheter är i grunden varje folkbildares kall. Emma Frans har funnit sin nisch genom att tala enkelt, tydligt och ofta också underhållande om hälsa på vetenskaplig grund.

Publicerad
Annons

I boken ”Larmrapporten” vill Emma Frans ge redskap till den vetenskapligt obildade att sortera i informationsfloden och skilja vetenskap från pseudovetenskap – eller trams, som Emma Frans själv skriver.

Tonläget i boken är didaktiskt, dess begränsade omfång gör att den borde kunna bli en självskriven del i gymnasiets, eller kanske till och med högstadiets, undervisning i källkritik. Bäst är Emma Frans i kapitlet ”Att utvärdera information” där hon redogör för hur olika epidemiologiska och i viss mån andra typer av medicinska studier görs, samt hur man kan förstå och värdera resultaten beroende på vilken typ av studie det handlar om.

Annons
Mer från Startsidan
Annons
Annons