Professor: Därför är skatt på socker fel väg

Foto: Magnus Hjalmarson Neideman

Att införa punktskatt på socker är ett mycket större steg än många tycks inse. Det är långt ifrån säkert att det skulle ha positiva effekter på människors hälsa. Istället finns det risk för att vi skapar ett onödigt moraliserande, skriver Andreas Håkansson, Högskolan Kristianstad.

Publicerad
Annons

Det råder ingen tvekan om att risken för att drabbas av en rad välfärdssjukdomar ökar för den som äter mycket socker. Det finns därför goda anledningar för många av oss att minska på sockerintaget. Hälsoriskerna med att äta överdrivet mycket salt, socker och mättat fett torde heller inte vara okända. Men i tider av ständiga hälsotrender kan det ibland vara svårt att veta vad man skall tro på. Livsmedelsverket har därför fått ansvar för att sammanställa rekommendationer och kommunicera sambandet mellan kost och hälsa. Från deras informationsmaterial framgår det tydligt att det är riskfyllt att äta överdrivet mycket socker. Ytterligare insatser för att komma ut med budskapet sker i skolorna, främst genom grundskolans undervisning i hem- och konsumentkunskap. Alla elever i svenska skolan får lära sig om riskerna med att äta mycket socker.

Annons
Mer från Startsidan
Annons
Annons