Annons

Jinba Ittai – så skapas den perfekta harmonin

Samförståendet mellan en ryttare och häst.

Det är definitionen av det japanska uttrycket Jinba Ittai.

Och även grunden i utvecklingsarbetet av den uppdaterade versionen av Mazda3.

Foto: Mazda

Förhållandet mellan en ryttare och häst är organiskt. Den ena parten fungerar som en naturlig förlängning av den andra.

I Japan kallas fenomenet Jinba Ittai – ett begrepp som Mazda tagit fasta vid i sin utvecklingsprocess.

Ta uppdaterade Mazda3 som ett exempel – idén är att modellen ska upplevas som en förlängning av föraren själv.

– När bilen och föraren befinner sig i perfekt harmoni – då är det roligt att köra bil, sammanfattar Takeo Kijima, tidigare programchef för MX-5 på Mazda Japan.

”Hitta balans för samförstånd”

Han förklarar att en häst och dess ryttare kommunicerar genom fysisk respons. Exempelvis korrigerar hästen sin gång så att bågskytten kan avlossa sin pil. Tanken är att uppnå samma samförstånd mellan bil och förare.

– Ta till exempel växelspakens position. Huruvida den sitter längre fram, till sidan, eller längre bak kommer avgöra vilka muskler som sätts i spel. Vi måste hitta en balans för vilken mängd kraft som krävs för att känna samförstånd.

Foto: Foto: Mazda

Uppdaterad modell med ny dieselmotor

2017  Mazda3 är uppdaterad på alla plan. Den prisbelönta, sportiga designen med Mazdas design KODO – Soul of Motion har förfinats.

Interiören är uppdaterad och har bland annat fått en elektrisk parkeringsbroms och eluppvärmd ratt. Även körupplevelsen har vässats ytterligare i och med införandet av Mazdas helt nya system för chassikontroll: G-Vectoring Control.

Nytt för årets Mazda3 är också den nya dieselmotorn på 1.5 liter och 105 hk.

Även säkerhetssystemen har förbättrats för 2017 Mazda3. Autobromsen klarar att undvika en kollision i upp till 80 kilometer i timmen och upptäcker nu även fotgängare. Den har också ett varningssystem för korsande trafik vid backning, samt trötthetsvarning.