Till SvD.se
SvD Perfect Guide
Mode

Så skapar du en minimalistisk garderob

Text: Antonia af Petersens - 27 april 2017
Annons

I utställningen Sara Berman's Closet som visas på The Met i New York i sommar finns inspiration att hämta för att uppnå mer avskalad ordning och reda hemma. Sara Berman bodde för sig själv i en liten lägenhet i Greenwich Village 1982 till 2004 och hade minutiös ordning på sina få, men kära ägodelar. Nu har hennes dotter och dotterson tillika konstnärerna, Maira and Alex Kalman, återskapat hennes helvita garderob som en installation för att lyfta hur ett ömsint förhållande till sina omsorgsfullt, välorganiserade saker kan bli en symbol för en människas självständighet och frihet.

Med Berman som förebild för att en gång för alla få bukt med klädkaoset kommer här fem vedertagna riktlinjer för att uppnå minimalistiskt leverne och eftersträvansvärd ordning och reda i garderoben.

Rensa och släng först – Fokusera på en sak i taget. Börja med att rensa bland kläderna innan du städar upp, sorterar och gör fint, det är tidseffektivt och du slipper göra samma sak flera gånger. Gör dig av med kläder som inte tillför något i ditt liv. Gå igenom varje plagg och rannsaka dig själv, när använde du det senast?

Annons
Annons

Bygg upp en basgarderob – Sedan begreppet Capsule Wardrobe myntades på 1970-talet har termen kommit att bli synonym med långsiktighet och medveten shopping. Konceptet går ut på att bygga upp en garderob med ett visst antal klassiska nyckelplagg som aldrig blir omoderna och därefter komplettera med spännande detaljer och accessoarer efter säsong och rådande trender. Med färre plagg i basgarderoben som förväntas hålla i många år känns parollen “kvalité före kvantitet” moderna än någonsin.

Var sak har sin plats – Låt allt i garderoben ha en tydlig plats med avsedda lådor eller påsar, även för mindre plagg och prylar. Skapa särskilda förvaringsutrymmen för skärp och bälten, sjalar, kjolar, byxor, strumpor och så vidare. Det underlättar städningen och gör att det lättare att hitta.

Häng upp efter färg – Har man inte en lika monokrom garderob som Sara Berman kan man dra nytta av plaggens mångfald genom att organisera kläderna utifrån färg. När plaggen hänger färgkoordinerat ger det ögat ett städat helhetsintryck och blir det lättare att hitta matchande kombinationer.

Smart placering – Kläder som hänger på galge är lätt att få en överblick över, det är betydligt mycket svårare att hålla ordning och hitta vad som gömmer sig längst ner i byrålådan utan att röra till det rejält. Förvaringsexperterna är överens om att det är smartare att stapla vikta plagg i en stående position istället för att bygga högar. På så sätt ser du snabbt över vad som ryms i byrålådan.

Plagg och ägodelar från Sara Berman’s Closet, 2015 Foto: Katherine Finkelstein för Mmuseumm

“Sara Berman’s Closet” visas på The Metropolitan Museum of Art i New York till och med 5 september 2017.

Annons