Ditt dna kan berätta vilken vintyp du är

Kan en dna-analys tala om för dig vilket vin du gillar? Ja, det påstår i alla fall en kalifornisk firma. Allt du behöver leverera är ett spottprov. Kanske blir det framtiden?

Mikael Mölstad
Publicerad
Annons
Ditt dna kan visa vilket vin du gillar. Foto: Anders Wiklund/TT

Det kalifornienbaserade företaget Venome har skapat ett system för att utröna dina preferenser för vin. Exakt hur det hela går till vill de dock inte förklara. De säger att de skapat en metod att hitta de markörer i ditt DNA som avgör din smak för olika viner.

Det enda Venome kräver av dig är att du skickar in ett salivprov – och förvisso en rejäl slant: 199 dollar (motsvarande knappt 2 000 kronor).

Själva firmans namn är en ordlek med Vino och Genome (arvsmassa) vilket ger namnet Venome. företaget har specialiserat sig på tio speciella dna-markörer som alla hänger ihop med våra lukt- och smaksinnen. Analysen ger sedan en profil för de vin man gillar.

Dessvärre lämnar inte Venome ut denna smak- och doftprofil – utan förbehåller sig rätten att i stället leverera vin som motsvarar dina önskningar. Vilket många ser som en nackdel.

Men framtiden finns där säkert, menar många nyfikna i vinbranschen. Kanske är det något för Systembolaget i framtiden? Om tio år kanske du bara skannar in din dna-profil i Systembolagets databas – och ut kommer en lista på dina favoritviner.

Annons
Annons
Annons
Mer från Startsidan
Annons
Annons