Annons

”Det här är framtidens konstskatter”

De storslagna auktionerna har dominerat hösten på på Stockholms Auktionsverk. Just nu pågår visningen av Nutida/Klassiska där man har möjligheten att möta Sveriges samtida designscen. Jonatan Jahn, intendent för nutida och modern design, förklarar.

– Det finns ganska få alternativ för samtida formgivare att synas i dag i Sverige. Därför har vi valt att fokusera på dem, säger han.

Jonatan Jahn, intendent för nutida och modern design.

Jonatan Jahn, intendent för nutida och modern design.

Foto: Stockholms Auktionsverk.

I dagens hem möts nytt och gammalt. Historiens stora konstnärer blandas med moderna och unika detaljer. För att just lyfta unika konsthantverk ur ett svenskt perspektiv har Stockholms Auktionsverk tagit ett unikt grepp som en del av auktionen Nutida/Klassiska. Under visningen, som pågår fram till den femte december, visas ett tjugotal objekt upp som är tillverkade av samtida svenska formgivare.

– Det är få scener och få aktörer som säljer och ger formgivare möjligheten att verka i Sverige. Det vi gör med vår nutida designauktion är ganska unikt, vi väljer att visa objekt som varken vår eller en större publik sällan får möjligheten att se, säger Jonatan Jahn.

Har saknats i Sverige

På den internationella scenen finns det en bättre infrastruktur för hur den här typen av design visas upp och säljs. I städer som New York, London och Paris har exempelvis gallerister arbetat med design likt man under många år gjort med konst. Den här sortens tänk och arbete har saknats i Sverige – fram tills nu. Stockholms Auktionsverk vill med den här visningen och auktionen göra en insats för att lyfta de svenska formgivarna som är aktiva i dag.

Jonatan Jahn, intendent för nutida och modern design.

Jonatan Jahn, intendent för nutida och modern design.

Foto: Stockholms Auktionsverk.

– Designscenen i Sverige är verkligen sprudlande. Det finns jättemycket intressant form att upptäcka och ett stort antal formgivare som gör fantastiska konstverk. Men de har inte någon naturlig plats att visa upp eller sälja sina objekt. Detta är ett sorts samarbete med formgivarna för att få dem att nå en ny publik, säger Jahn.

Jonatan Jahn, intendent för nutida och modern design. Foto: Stockholms Auktionsverk.

Rör sig i gränsland

De objekt som är med på auktionen rör sig i gränslandet mellan att vara design- och konsthantverk. Det speciella är att varje objekt är unikt eller tillverkat i små upplagor och framtaget för exempelvis en särskild utställning eller prisad som en viktig representant för vår samtid.

– I och med den kraft som finns i dessa unika objekt blir det ett starkt möte med starka kontraster när de visas upp tillsammans med klassiska objekt. Det här är framtidens konstskatter! Det är väldigt spännande, menar Jahn.

Några utvalda spännande objekt från visningen:

44. Nick Ross, "Little White Lies", marmorbord

Nick Ross är född i Skottland och har sedan 2010 sin bas i Stockholm. Nick har tilldelats en rad priser, däribland Formex Nova och Design Parade 11 under 2016 och Muuto Talent Award, Ung Svensk Form och Architectural Digest Emerging Designer Award under 2014.

Läs mer här.

38. NOTE, "Sweet thing", bord, 3 st, unika, 2016

Sweet thing, är en serie bord för bakverk, formgivna för Hotell Wallpaper 2016. NOTE grundades i 2008 och är en designstudio baserad i Stockholm som arbetar inom en rad olika discipliner så som arkitektur, inredning, produktdesign, grafiskdesign and designstrateg.

Läs mer här.

25. Per Brandstedt, "Waves", bänk, unik, 2014

Arbetet med Waves tog sin början med uppdraget att skapa utställningen "Ljus, mörker och minnen". Arbetet med objekten till utställningen var en fristående fortsättning på ett projekt som inleddes för mer än tio år sedan, "The Scorched Oak Project", där Brandstedts fokus legat på objekt och bruksföremål i enkla, skulpturala, organiska eller ibland geometriska former.

Läs mer här.

24. Julia Gamborg Nielsen, "Tapir table" bord, 2015

Julia är utbildad vid Carl Malmsten Furniture Studies. Hennes uppfostran i Asien och Afrika har påverkat hennes skulpturala design, ofta inspirerad av naturen med animaliska referenser. Hon har bland annat ställt ut sina verk i Milano, New York och Stockholm och varit medverkande i uppförandet av ishotellet i Jukkasjärvi.

Läs mer här.

Annons
Detta är en annons från Stockholms Auktionsverk, den är inte skriven av journalisterna på SvD:s redaktion.