ANNONS
Scrolla ner till SvDScrolla ner till SvD
Inger Atterstam:

Ministern förbluffande blåögd om lobbyn

Inger Atterstam

Det stormar runt den viktiga utredningen om hur vi ska klara framtidens läkemedelsnota. Regeringen och minister Gabriel Wikström har fastnat i läkemedelsindustrins dolda lobbystrategier utan att verka förstå vad det handlar om. Frågan är varför regeringen är så blåögd.

Inger Atterstam
Publicerad

Ibland går det snabbt. Knappt hann regeringen tillsätta Toivo Heinsoo – till i våras landstingsdirektör i Stockholm och som lyckades klara sig ur NKS-skandalen med blotta förskräckelsen – till utredare av framtiden läkemedelspolitik förrän det visade sig att han tackat ja till att ingå i en ”cancerkommission” startad av läkemedelsföretaget Bristol-Meyers Squibb (BMS). Det skrev SvD nyligen.

Tre dagar senare – sedan SvD börjat ställa obehagliga frågor – tillkännager Gabriel Wikströms pressekreterare att den just tillsatte utredaren hastigt och lustigt lämnat sagda kommissionen ”för att undvika misstankar om att inte vara oberoende”. Det sker trots att departementet skulle känt till hans engagemang – och därmed de uppenbara jävskomplikationerna – när han utsågs till utredare.

Laddar…