Ranstorp: Värsta effekten är polariseringen

Oavsett vem eller vad som ligger bakom händelsen i Berlin så kommer effekterna att bli stora. Allra värst är polariseringen av samhället, konstaterar terrorforskaren Magnus Ranstorp. 

Uppdaterad
Publicerad
Markus Schreiber/AP
Foto: Markus Schreiber/AP
Annons
Markus Schreiber/AP
Foto: Markus Schreiber/AP
Foto: Markus Schreiber/AP

Ännu kan ingen säga säkert vad eller vem som ligger bakom händelsen på julmarknaden på Breitscheidplatz i Berlin. Visst, polisen har gått ut och sagt att de utreder händelsen som en terrorattack, men ingen kan vara riktigt säker förrän identiteten på lastbilsföraren och medpassageraren blivit klarlagda, konstaterar han.

Men det finns onekligen mycket som talar för att det rör sig om en terrorattack, tycker han. 

– Det liknar det som hände i Nice i somras. Vad är sannolikheten för att det skulle vara något annat? Men man kan inte säga säkert.

Det är framför allt fem länder där risken för attentat är stor.

Det kan förstås röra sig om en ensam galning, någon som är psykiskt sjuk. Men även om det skulle vara det så är effekterna nästan lika stora som om det är en riktig terrorattack, konstaterar han. 

Annons
Annons

– Alla kommer ändå att prata om vad som skulle kunna hända om det vore terrorister. 

Skadan på samhället är redan skedd, och allra värst är polariseringen av samhället, tycker han. 

– Angela Merkels främsta uppgift nu är att lugna ned befolkningen nu. Att stå tillsammans som folk, och inte slitas isär. Det blir lätt en lynchstämning när sådan här saker inträffar. 

Han konstaterar att det är omöjligt att skydda ett samhälle mot attacker som den i Nice, och den här, om det rör sig om en terrorhändelse. Men några saker kunde ha gjorts. 

– Man hade kunnat stänga av biltrafiken om det finns konkreta hot. 

Det fanns det i Tyskland, berättar han. Nu tror han att andra julmarknader i Tyskland kommer att skyddas från biltrafik genom bastanta betongsuggor. 

Det har funnits en hotbild mot Tyskland, och just julmarknader har diskuterats som mål, berättar han. 

– Det är framför allt fem länder där risken för attentat är stor. Först och främst i Frankrike, sedan i Storbritannien, även om det är svårt att ta sig in där eftersom de inte är med i Schengen. Men också i Belgien, Tyskland och Holland. 

Om det rör sig om ett terrorattentat tror han att det ligger när till hands att IS ligger bakom. Det stämmer med deras tillvägagångssätt. 

– Det är samma tillvägagångssätt som i Nice. IS har också hyllat det i tidskriften Rumiyah, och uppmanat andra att göra bilattacker. Dessutom knivattacker, det vill säga ”do it yourself-terrorism”, att ta det man ha till hands. 

Det finns förstås också risk för andra härmar IS metoder, så kallade copycats. 

– Det kommer inte att gå att säga vem som ligger bakom förrän man har identiteten på gärningsmännen. 

Nu väntar ett intensivt polisarbete i Tyskland, och kanske också i andra länder, om det finns förgreningar. 

– Men den stora utmaningen är att dämpa polariseringen, och högerpopulismen, säger Magnus Ranstorp. 

Annons
Annons
Annons
Mer från Startsidan
Annons
Annons