Busschaufför frias efter dödsolycka

Räddningstjänst, polis och ambulans vid olycksplatsen nära Sveg, där en buss på skidresa välte en morgon i början av april 2017. Tre personer omkom och 38 skadades. Arkivbild.
Räddningstjänst, polis och ambulans vid olycksplatsen nära Sveg, där en buss på skidresa välte en morgon i början av april 2017. Tre personer omkom och 38 skadades. Arkivbild. Foto: Nisse Schmidt/TT

Chauffören som körde olycksbussen i Härjedalen för två år sedan frias av Borås tingsrätt. Domstolen anser att han inte var oaktsam på ett sätt som är straffbart.

– Jag menar att det är ett felaktigt domslut. Jag tycker att det här bör prövas i hovrätten, säger Lars Engstrand som är målsägandebiträde för två av de drabbade.

Micke Larsson/TT
Uppdaterad
Publicerad
Annons

Efter sju dagar i rätten och veckor av överläggningar kom domen i det uppmärksammade målet kring bussolyckan utanför Sveg för två år sedan. Tingsrätten fann det klarlagt att olyckan inträffade när chauffören tappade kontrollen över bussen, vilket i sin tur berodde på att han hade nedsatt koncentration till följd av trötthet. Samtidigt fann inte rätten det bevisat att föraren borde ha förstått att han var för sömnig för att köra trafiksäkert. Därför ogiltigförklaras åtalet på alla punkter.

Tre ungdomar omkom och 38 personer skadades när olycksbussen åkte av vägen nära Sveg i april 2017. Den hade hyrts av idrottsföreningen på en skola i Skene i Västergötland, som gjorde sin årliga skidresa. En man i 60-årsåldern var ensam chaufför på resan. När olyckan hände klockan sju på morgonen hade han arbetat i ungefär åtta timmar sedan avresan kvällen före, men inte ätit något under tiden.

Annons
Mer från Startsidan
Annons
Annons