Drycken som gjorde svensken kulturell

August Strindberg och Siri von Essen spelar bräde med en flaska på bordet – måhända med bourgognevin i?
August Strindberg och Siri von Essen spelar bräde med en flaska på bordet – måhända med bourgognevin i? Foto: TT

Vinet är en del av svensk litteratur, vilket märks i texter av såväl Heliga Birgitta som Bellman och Strindberg. Carl-Johan Malmberg läser ”Ordet och vinet”, en vindlande resa genom svensk litteratur- och vinhistoria.

Publicerad
TT
Foto: TT
Annons

”Gud skapade himmel och jord, men människan skapade vinet”. Talesättet hörde jag under mina tonår i Sydfrankrike, säkert finns det också i andra länder där man förädlar druvor till vin. Med våra tiders idéer kunde man formulera det så här: människan gjorde kultur av den natur som fanns där innan hon lämnade jägar- och samlarstadiet och blev odlare. Vinet tillsammans med brödet gjorde henne till kulturvarelse.

Och man kan tillägga: att skapa bra vin är ett långt drivet hantverk där den nyckfulla naturen ständigt hotar att sätta käppar i hjulet med dåligt väder och skadedjur. Men i stort är vinframställning ett känsligt samarbete mellan människan och naturen. Och att det lyckas är för mig som vinälskare ett underverk större och värdefullare än månfärder.

Annons

Mer från Startsidan

Annons
Annons