Nya riktlinjer till äldre: ”Undvik kollektivtrafik”

Johan Carlson, Folkhälsomyndigheten, och Lena Hallengren (S), socialminister.
Johan Carlson, Folkhälsomyndigheten, och Lena Hallengren (S), socialminister. Foto: Marko Säävälä/TT

Folkhälsomyndigheten utfärdar nya riktlinjer för att dämpa smittrisken i vardagslivet. Det handlar om fester, högtider, mataffärer, trängselfri kollektivtrafik och säker arbetsmiljö.

Publicerad
Annons

Riktlinjerna presenteras på en presskonferens med socialminister Lena Hallengren (S) och Folkhälsomyndighetens generaldirektör Johan Carlson.

– Alla måste bidra till att minska smittspridningen. Det viktigaste du kan göra nu är att ta det här på allvar, säger Lena Hallengren.

Vikten av att undvika onödiga resor i påsk understryks ännu en gång.

– Det är en prövande tid för oss alla. Det är uppoffringar vi gör, och vi gör det i solidaritet med varandra, säger Hallengren.

Folkhälsomyndighetens generaldirektör Johan Carlson berättar om nya råd som myndigheten har tagit fram.

– Det är ingen kokbok där man kan läsa på sidan 14 precis hur man ska göra för varje enskild händelse i livet. Det är en övergripande samling allmänna råd, säger Johan Carlson.

Det finns en allmän föreskrift som riktar sig till alla verksamheter i Sverige, där alla utifrån de rekommendationer som ges, har skyldighet att säkerställa att de vidtar lämpliga åtgärder för att undvika smittspridningen, säger Carlson.

– Man ska göra en bedömning och analys, man ska vidta åtgärder som man själv eller som man via särskilda anvisningar fått förelagt sig att göra. Man kan inte helt enkelt strunta i det.

Annons
Annons

Det kan bland annat handla om att sätta upp information till kunder, markera avstånd på golvet, möblera om för att undvika trängsel på arbetsplatsen och digitala möten.

Den andra delen av råden hänger upp sig på smittskyddslagens bestämmelser att det är varje individs ansvar att medverka till att förhindra spridning av smittsamma sjukdomar.

– Man har också en skyldighet att vidta de åtgärder som krävs för att undvika smittrisk. Det är alltså ingen frivillig verksamhet vi pratar om, utan vi pratar om lagens bestämmelser, säger Carlson.

Var noga med handhygienen, håll avstånd både inne och utomhus, håll avstånd i kollektivtrafiken, undvik att delta i större sociala sammanhang, håll avstånd på idrottsplatser, undvik att byta om i allmänna omklädningsrum är några av råden.

Undvik kollektivtrafiken och att handla i affärer, är uppmaningen till personer över 70 år och människor i riskgrupp, utöver de andra råden.

Råd och anvisningar har även satts upp för mer specifika områden som arbetsplatser, kriminalvården, kollektivtrafiken och handel.

– Vår uppfattning är att man ska se till att köra i den omfattning som behövs för att minska risken för trängsel. Att ställa in kollektivtrafik för att spara resurser och därigenom öka trängseln i trafiken är inte acceptabelt, säger Carlson.

Vad gäller handeln, så som mataffärer, varhus och köpcenter, vill myndigheten att man ska begränsa antalet kunder som vistas i en lokal samtidigt och ta fram alternativa lösningar till kassaköer, eller anvisa vilket avstånd kunderna ska ha mellan varandra.

Årsmöten, föreningsstämmor och andra möten bör skjutas upp eller ske digitalt, säger Carlson.

Gällande idrotten så vill myndigheten att man fortsatt ska motionera och röra sig utomhus.

Det är problematiskt med sporter med mycket närkontakt, som till exempel brottning, och man bör undvika dem. Om det är möjligt ska träningen ske utomhus. Matcher ska skjutas upp om det är möjligt, enligt Folkhälsomyndigheten.

Finns det sanktioner att ta till om man bryter mot råden?

– Nej, det finns inga sanktionsmöjligheter enligt smittskyddslagen mot enskild person. Men det här är en väldigt tydlig normgivning i svensk lagstiftning, att minska smittspridningen, säger Johan Carlson.

Författningen kommer att publiceras i sin helhet under dagen.

Annons
Annons
Annons

Mer från Startsidan

Annons
Annons