Medeltidens liv lockar Julian, 11

Sedan i höstas har Julian sytt på sina kläder. Nästa vecka är det Medeltidsveckan i Visby och äntligen dags för honom att bli en bondson från år 1361.

Åsa Kahn
Publicerad
SvD Junior träffade Julian i början av sommaren när han höll på att sy på kläderna han ska ha på sig under Medeltidsveckan, som pågår mellan 4–11 augusti. Här var tunikan inte klar, utan skulle också få armar. Foto: Ari Luostarinen

Varje år i augusti är det Medeltidsveckan på Gotland. Då åker tusentals människor till Visby som förvandlas till en medeltida stad.

En av dem som ska dit är Julian, och för honom är den stora höjdpunkten ”Battle of Wisby”. Då återskapas det slag som utspelade sig på Gotland år 1361.

– Visby var en stor handelsstad som andra ville ha. I slaget kom trupper och attackerade Visby, och människor flydde. Sverige förlorade, förklarar Julian som kan mycket om historia och särskilt om medeltiden.

Under medeltiden fanns inga särskilda barn- och vuxenkläder – barnen klädde sig som små vuxna! Foto: Ari Luostarinen

När SvD Junior hälsar på hemma hos Julian håller han på att sy på kläderna han ska ha på sig under ”Battle of Wisby”. Det är viktigt att allt ser ut precis som det gjorde förr.

– Man får inte använda sy­maskin, utan måste sy för hand som på medeltiden. Man måste använda ett tyg som är vävt på ett visst sätt och har rätt färger. Det är inte lätt att hitta tyg utan polyester, säger Julian och syr stygn efter stygn med en tjock ulltråd.

Han håller på att jobba på det som ska bli en brun tunika av ylle. Under tunikan kommer han att ha underskjorta och brokor som han sytt av ofärgat linnetyg. Dessutom ska han sy en strut­hätta och hosor av ylle i olika bruna nyanser.

– Jag frågade några duktiga reenactors som vet hur man ska sy, säger Julian.

Alla kläder sys för hand, precis som under medeltiden. Foto: Ari Luostarinen

Det tar tid att sy som man gjorde på medeltiden, men Julian tycker bara att det är roligt. Han satte igång redan i höstas och sitter gärna och syr en timme om dagen.

– Jag tycker att det är kul att sy för hand, jag blir mer tillfredsställd då. När jag syr på maskin blir jag mest arg för att maskinen krånglar, säger han.

Flera hundra människor deltar i ”Battle of Wisby”. Vissa kommer att vara en del av trupperna, medan andra är ”flyende”. Det betyder att de spelar vanliga människor som flyr. Det är det Julian ska göra.

Underskjorta av urblekt linne. Foto: Ari Luostarinen

– Jag kommer att vara en bondson. Jag är inte så rik, utan bara en vanlig bonde. Det ser man bland annat på att jag inte har dyra färger på kläderna. De kommer också få lappar och vara lite smutsiga. Vår råtta kommer att få gnaga lite hål.

Hur tror du att det var att leva på medeltiden?

– Jag tror att det var ganska kul, men jag lever hellre i vår tid. Det skulle vara arbetsamt och man skulle inte äta super­varierad mat. Och om jag skulle ha levt då så skulle ju slaget hända på riktigt!

Erbjudande – Prova SvD Juniorjunior.prenservice.se
Annons
Mer från Startsidan
Annons
Annons