ANNONS
Scrolla ner till SvDScrolla ner till SvD

Den skötsamma ungdomen

PODD | 14 november. I dagens avsnitt av Ledarredaktionen diskuteras ungdomar. Lyssna direkt här.

Publicerad
Annons

I dagens avsnitt av Ledarredaktionen diskuteras ungdomar. Vi vet alla hur snacket går: unga har alkohol och droger bara ett SMS bort, de sitter still, hänger på sociala medier och spelar dataspel och mår psykiskt dåligt. Men en ny studie från Centralförbundet för alkohol- och narkotikaupplysning, CAN, som presenterades igår avfärdar många av föreställningarna.

Unga är betydligt mer städade än för tjugo år sedan. Sedan 1999 har den så kallade substansdebuten gått uppåt i åldrarna. Andelen niondeklassare som säger att de har prövat cannabis, alkohol eller tobak har minskat från 63 procent till 18 procent nu. Dessutom visar Folkhälsomyndighetens data att unga sexdebuterar senare. Andelen niondeklassare som uppger att de har haft sex har minskat från 30 procent för tio år sedan till drygt 20 procent i dag.

Samtidigt kommer rapporter om psykisk ohälsa. Så hur mår unga egentligen, och varför har de börjat sköta sig så fasligt?

Ledarsidans Lydia Wålsten och Tove Lifvendahl diskuterar med Jonas Raninen, forskare på ungas alkoholvanor vid CAN och verksam vid Karolinska Institutet och Kyriaki Kosidou, överläkare inom Region Stockholm, specialist i psykiatri och forskare vid Karolinska.

Ledarredaktionen on acastembed.acast.com
Annons