San Francisco på väg förbjuda omstridd teknik

San Fransisco är på väg att bli den första staden i USA som förbjuder lokala myndigheter från att använda teknik för ansiktsigenkänning i övervakningskameror. Arkivbild.
San Fransisco är på väg att bli den första staden i USA som förbjuder lokala myndigheter från att använda teknik för ansiktsigenkänning i övervakningskameror. Arkivbild. Foto: Alessandra Da Pra/AP/TT

San Francisco i USA är på väg att förbjuda lokala myndigheter att använda teknik för ansiktsigenkänning i övervakningskameror.

Fler städer i landet går mot liknande förbud – men kritiker tycker att det räcker med ett tillfälligt stopp.

Erik Paulsson Rönnbäck/TT
Publicerad
Annons

Förbudet röstades igenom med siffrorna 8–1 i stadens lagstiftande råd. Lagförslaget måste dock antas ytterligare en gång för att börja gälla, och därefter undertecknas av borgmästare London Breed, skriver San Francisco Chronicle. Men om så slutligen sker blir staden den första i USA som inför ett förbud.

– Det här handlar i själva verket om att säga att vi kan ha säkerhet utan att vara en säkerhetsstat. Vi kan ha bra övervakning utan att vara en polisstat, säger lokalpolitikern Aaron Peskin, som skrev lagförslaget, enligt tidningen.

Annons
Mer från Startsidan
Annons
Annons