Bästa sättet att spara när börsen skakar

”Om du känner dig lite nervös kan du välja breda fonder, som exempelvis globalfonder”, säger sparekonomen Frida Bratt.
”Om du känner dig lite nervös kan du välja breda fonder, som exempelvis globalfonder”, säger sparekonomen Frida Bratt. Foto: Lars Pehrson, Singkham/Shutterstock

Få vågar sig ut på aktiemarknaden när börsen svajar, men det finns alternativ som inte är lika riskfyllda som ger bra avkastning.

– Sparar man på sikt, minst fem till sju år, eller i kapital som är bundet kan det vara värt att spara i räntefonder, säger sparekonomen Frida Bratt.

Moa Hällström
Publicerad
Annons

I Sverige ligger inflationen just nu på 2 procent, vilket i praktiken gör att ett sparkonto utan ränta ger minusränta, eftersom pengarna förlorar i värde. Och det är vanligt att säljare använder det oroliga läget på börsen för att sälja in komplicerade sparformer med en så hög avgift att det blir låg chans att få avkastning, varnar Frida Bratt, sparekonom på Nordnet.

– Se upp för paketerade fonder, det vill säga fonder som som består av flera olika tillgångar. Ibland investerar fonden i tillgångar som kräver ytterligare ränta, som exempelvis en annan fond. Ofta används argumentet att det handlar om en trygg produkt, men ju mer komplicerad sparprodukten är, desto större möjligheter finns det att ta ut en högre avgift, säger hon.

Annons
Mer från Startsidan
Annons
Annons