Regeringen slopar karensdagen

Finansminister Magdalena Andersson (S).
Finansminister Magdalena Andersson (S). Foto: Claudio Bresciani/TT

Karensdagen slopas och staten betalar ut sjukpenning för första dagen vid sjukdom, säger finansminister Magdalena Andersson (S) på en pressträff. Sjukvården får 1 miljard mer för extrautgifter på grund av coronaviruset.

Publicerad
Annons

Finansmarknadsminister Per Bolund (MP) berättade att regeringen kommer att slopa karensdagen ”under en begränsad tid” men sade att den perioden beror på coronavirusets spridning.

– I ett första skede kommer det att vara i två månader men såklart med möjlighet till förändring, tillade finansminister Magdalena Andersson (S).

Den slopade karensdagen kommer gälla från i dag, onsdag.

Kostnaden kommer att bli knappt en miljard per månad men finansministern sade att det ”såklart beror såklart på hur stor smittspridningen blir”.

Den slopade karensdagen presenterades på en pressträff om det coronakrisavtal som regeringen tidigare i veckan annonserade skulle komma flera månader tidigare än planerat.

Januariavtalets fyra partier, med regeringens Magdalena Andersson i spetsen, annonserade även under pressträffen att staten kommer betala regioner och kommuners extra kostnader från coronaviruset. Det handlar om 1 miljard extra till hela landet.

Företag kommer även få anstånd om att betala in arbetsgivaravgifter och preliminärskatter. Något som även gjordes under finanskrisen 2008.

Regeringen lägger även in 500 miljoner extra för att säkerställa att personer som isoleras på grund av karantän kommer få sin såkallade smittbärarpenning. Det är en ersättning på 80 procent av lönen för personer som måste isoleras på grund av smittorisk.

Den tidigare annonserade korttidsarbeteslagen kommer att finnas på plats från 1 maj, berättade även partirepresentanterna. Däremot kommer korttidspengar inte kunna betalas ut i efterhand.

Precis innan den pressträffen höll kulturminister Amanda Lind (MP) em egen pressträff efter ett möte med arrangörer av publika evenemang.

Där meddelade hon att det inte finns några nya besked om regeringen kommer att besluta om att förbjuda stora publika evenemang. Regeringen kommer invänta vad Folkhälsomyndigheten kommer att säga om läget.

Annons
Annons
Annons
Mer från Startsidan
Annons
Annons