Norge stänger hamnar och flygplatser

Norges statsminister Erna Solberg.
Norges statsminister Erna Solberg. Foto: Fredrik Hagen/TT

Norge kommer att stänga flygplatser och hamnar, meddelar statsminister Erna Solberg vid en pressträff, rapporterar medier i Norge.

– De senaste dagarna har varit helt overkliga för mig och säkert för alla er andra, säger Solberg.

Uppdaterad
Publicerad
Annons

– Vi stänger flygplatserna och hamnarna från och med måndag klockan 08, säger Erna Solberg.

Norska medborgare i utlandet kommer att få tillåtelse att återvända hem, säger Solberg. Nödvändiga varutransporter kommer också att fortsätta rulla över gränserna.

– Vi måste få in livsnödvändiga varor som mediciner och mat, och vi måste få ut varor, säger Erna Solberg.

Det här är en krävande situation, som för många andra som har medarbetare och ledning i karantän.

Norges regering har bett om hjälp från civilförsvaret och norska hemvärnet för att hålla gränskontrollerna. Norska utrikesdepartementet avråder samtidigt alla icke nödvändiga resor utomlands, oavsett vilket land det gäller.

– De senaste dagarna har varit helt overkliga för mig och säkert för alla er andra, säger Solberg.

Regeringen riktade även en uppmaning till stugsemestrande norrmän att ta sig hem från sina stugor. ”Människor bör inte resa till sina stugor. De som redan har rest bör resa hem igen. Civilförsvaret bistår med att få hem människor vid behov”, hette det i uppmaningen.

Annons
Annons

Orsaken är bland annat att Norge har 422 kommuner, många av dem små och med otillräckliga resurser vid ett större virusutbrott.

Under lördagen har en anställd på myndigheten Helsedirektoratet blivit testad positivt för coronaviruset, skriver tidningen. Myndighetens chef Bjørn Guldvog har satts i karantän.

Den smittade medarbetaren har enligt Verdens gang deltagit i möten med norska departementet för hälso- och omsorgsfrågor. Departementet kartlägger nu vilka kontakter personen har haft.

Även departementsrådet Bjørn-Inge Larsen och ytterligare en person ska ha satts i karantän.

Norska motsvarigheten till Folkhälsomyndigheten, Folkhelseinstituttet (FHI), har delar av sin högsta ledning satt i karantän.

– Det här är en krävande situation, som för många andra som har medarbetare och ledning i karantän. Jag är inte sjuk och leder från karantän, säger myndighetschefen Camilla Stoltenberg till VG.

I veckan publicerade Folkehelseinstituttet en analys över spridningen av viruset, skriver NRK. Enligt myndigheten kan uppemot 733 000 norrmän bli smittade av coronaviruset.

Den stora handelsorganisationen Virke uppmanade regeringen att ”ta fram bazookan”. Man varnade för att 100 000 jobb redan är eller inom kort kommer att vara hotade. Organisationen säger att risken nu är att över 400 000 jobb riskeras om coronaviruset sprids, skriver norska NRK.

Under lördagskvällen meddelade Norge ett tredje dödsfall till följd av coronaviruset.

Annons
Annons
Annons
Mer från Startsidan
Annons
Annons