Aftonbladet vann strid mot censurglad kung

Kung Karl XIV Johan försökte förbjuda Aftonbladet. Men tidningen bytte namn – 26 gånger! – och kom ut på nytt.
Kung Karl XIV Johan försökte förbjuda Aftonbladet. Men tidningen bytte namn – 26 gånger! – och kom ut på nytt. Foto: TT

Karl XIV Johan såg oppositionsyttringar som potentiellt livsfarliga och använde sig av den så kallade indragningsmakten. Särskilt Aftonbladet drabbades – men tidningen gav inte upp och till sist tröttnade kungen.

Dick Harrison
Publicerad
Annons

Fråga: ”Jag har hört att den svenska kungamakten på 1800-talet sökte förbjuda oönskad publicitet och opposition genom att förbjuda tidningar att ges ut. Hur länge höll man på med detta ofog? Det kan väl inte ha varit i enlighet med lagens bokstav?”

Dick Harrison: Jo, faktiskt. Det frågeställaren syftar på är den så kallade indragningsmakten, och den var i strikt bemärkelse inget kungligt övergrepp utan en direkt följd av 1812 års tryckfrihetsförordning, som i sin tur följde en praxis som Gustav III hade infört på 1770-talet. Enligt denna lag ägde hovkanslern rätt att ställa in utgivningen av en tidning eller tidskrift som ansågs vara ”vådlig för allmän säkerhet eller utan skäl och bevis förnärmande personlig rätt eller av en fortfarande smädlig egenskap”. Allt som allt drabbades ett sextiotal publikationer, huvudsakligen på initiativ av kronprins Karl Johan, som från 1818 regerade som Karl XIV Johan. Denne, som i sin ungdom – när han var fransk officer som kunde avancera i graderna tack vare franska revolutionen – hade varit övertygad republikan blev med tiden alltmer konservativ.

Annons
Mer från Startsidan
Annons
Annons