ANNONS
Scrolla ner till SvDScrolla ner till SvD

Ögonrörelser hjälper oss att minnas

Ögats rörelser skapar mönster som hjälper oss att minnas vad vi har sett. Detta har forskare nu lyckats bevisa. Men varför blundar människan ofta för att kunna minnas något speciellt?

Jan Samuelsson/TT
Publicerad

Hjärnan kan bara bearbeta information från en liten del av vårt synfält åt gången. Detta begränsar oss, men vi kompenserar detta genom att röra ögat och flytta fokus tre till fyra gånger per sekund. Vid varje fokuseringstillfälle samplar vi, tar en bild av vad vi ser, och skapar en sekvens av så kallade fixeringar. Med hjälp av sekvensen av ögonrörelser och fixeringarna kan vi koda ett minne av vad vi sett.

Den här teorin om ögonrörelserna är inte ny. Redan för 50 år sedan hävdade Donald Hebb och Ulrich Neisser, som brukar omnämnas som ”den kognitiva neurovetenskapens förfäder”, att vi använder våra ögon för att återskapa tidigare upplevda händelser. De kunde dock aldrig bekräfta sina tankegångar, men nu har Lundaforskarna Roger Johansson och Mikael Johansson lyckats bevisa att när vi återkallar minnet av vad vi sett så rör sig ögonen omedvetet enligt samma mönster av ögonrörelser som när minnesbilden kodades in.

Laddar…