Leo, 9, vill sprida glädje med sin konst

Utställningen ”Leos inre värld” är den andra Leo gör helt på egen hand. ”Det är min inre värld jag visar upp. Det är så jag tänker och så jag lever”, säger han.
Utställningen ”Leos inre värld” är den andra Leo gör helt på egen hand. ”Det är min inre värld jag visar upp. Det är så jag tänker och så jag lever”, säger han. Foto: Emma-Sofia Olsson

Akvarellfärger, tuschpennor och kol är en del av materialet som behövs när konstnären Leo ska måla tavlor. Just nu har han en konstutställning i Danderyd.

Greta Hansson Vikström
Publicerad

Det är första gången som Församlingens hus i Danderyd har en hel utställning med ett barn.

– De som jobbar här har sett min konst och tyckte om den så de frågade mig om jag ville göra en egen utställning. Det är väldigt roligt att få den här chansen. Det är inte många som får den möjligheten när man bara är nio år, säger Leo.

Leo har målat sedan han var sex år gammal och vill sprida glädje med sin konst. Foto: Emma-Sofia Olsson

Leo tycker att det är roligt att han är det första barnet som ställer ut i Församlingens hus.

– Det känns jättebra. Tänk att det började med mig och så kommer folk att minnas mig. I framtiden kommer det nog bli fler utställningar med barn. Det är häftigt.

Vad vill du att besökarna ska känna när de ser din konst?

– Jag vill att de ska känna att konstverken är fina. Jag vill sprida glädje med min konst.

”Det här är en av mina favoriter. Det är ett självporträtt som heter ’The guy with the blue cap’, alltså ’Killen med den blå kepan’”. Den föreställer mig och är gjord med blyerts och akvarell”, säger Leo. Foto: Emma-Sofia Olsson

Leo är ofta med om att klasskompisar i skolan ritar något och säger ”titta vad ful min teckning blev”. Det tycker inte Leo om. Han peppar
i stället och vill att man ska försöka vara nöjd med det man gör.

– Ibland känner jag också att min målning blev ful, det är så klart olika hur man känner från dag till dag. Men man ska vara nöjd tycker jag, för då utvecklas man.

Leo har målat sedan han var sex år.

– Jag satt och kollade i en bok med katter i och blev inspirerad och började måla av dem. Sedan målade jag hundar, säger Leo.

Leo använder olika material, som kol, blyerts, akvarell och en del annat också. ”Jag är inte fast i något speciellt utan gillar att måla med olika saker”, berättar han. Foto: Emma-Sofia Olsson

I dag målar han oftast rävar, kroppsdelar, människor och byggnader.

– Jag vill bara måla ännu mer när jag väl sätter igång. Jag blir så glad av att måla. Det är så tråkigt när man måste sluta och gå och lägga sig på kvällen.

På utställningen kan man kolla på hans 43 konstverk.

Vad är det bästa med att ställa ut?

– Att jag kan inspirera andra. Det är roligt att visa upp det jag gjort. Det här kan dessutom vara bra för mig i framtiden, att folk ser mig och min konst. Då kanske någon vill att jag ställer ut igen om ett tag, det skulle vara roligt.

Vill du jobba som konstnär även när du blir vuxen?

– Svår fråga. Jag är så liten nu så jag tänker inte på det. Jag tycker inte att det är viktigt att tänka på det när jag bara är nio år. Vi får se, säger Leo.

Erbjudande - prova SvD Juniorjunior.prenservice.se