ANNONS
Scrolla ner till SvDScrolla ner till SvD

Matcha vinet med sommaraktiviteten

Foto: Pexels

Nu börjar sommaren på riktigt. Äntligen får vi slappa, sola, bada och umgås. För egen del är vinet en självklar del för att maximera njutet under semestern och därför listar jag här nio härliga viner som kan matchas med olika sommaraktiviteter.

Andreas Grube
Publicerad

Pierre Peters Cuvée de Réserve
399 kr, nr 7350, Frankrike, Champagne, krispig och torr

Betyg: 6 av 6

Man ska alltid fira saker i livet, stora som små. Och något som verkligen är värt att fira är väl första dagen på semestern? Så, när den vankas lägger du den här på kylning och häller upp i glasen. Så ren, så snygg, så krispig och svalt syrlig. Otroligt champagnefynd för pengen.

Olivier Leflaive Bourgogne Cuvée Margot 2018
259 kr, nr 5447, Frankrike, Bourgogne, elegant och koncentrerat

Betyg: 6 av 6

Kontemplation. Bara vara. Glo på havet och stirra in i skogen. Det brukar vara bland det första man behöver göra när semestern börjar. Det här vinet matchar fint med sina många eftertänksamma smaklager som blommar ut i glaset. Somriga bär, örter, lingon och kanel i stilig harmoni.

Joaquin Rebolledo Godello 2021
119 kr, nr 2553, Spanien, Galicien, blommig och fruktig

Betyg: 4 av 6

Vilken lisa för själen det är att bara få vandra över prunkande sommarängar och i klorofyllfyllda skogar. Vad kan slå det? Svårt, men det här vinet gör ett bra jobb att efterlikna upplevelsen: soligt, blommigt, örtigt, friska citrustoner och lite honungsmelon.

Gérard Bertrand Picpoul de Pinet 201
109 kr, nr 79175, Frankrike, Languedoc-Roussillon, lätt och frisk

Betyg: 4 av 6

Allt är inte avslappnande med sommaren, har man hus eller båt är det alltid något att fixa med – måla staket, klippa gräs, byta propeller. Men ah, när dagsverket är klart kan man svalka sig med detta. Friskt, lätt, piggt, rent med vita vinbär, citrus och gröna äpplen. Njut rejält svalt.

Georg Breuer Riesling Sauvage 2021
139 kr, nr 5899, Tyskland, Rheingau, citrusdriven och läskande

Betyg: 5 av 6

Oavsett temperatur – i vattnet ska man! Och efter (det lite för kalla) doppet slår vi upp ett vin som matchar den uppiggande känslan i havet. Här bjuds på gott om färskpressad citrus, krispiga äpplen, gröna päron, krusbär och en läskande mineralitet med imponerande koncentration.

Poliziano Vino Nobile di Montepulciano Viti Nuove 2019
166 kr, nr 2144, Italien, Toscana

Betyg: 6 av 6

Jag vet inte hur det är med er, men själv slukar jag deckare på löpande band under sommaren. Till det poppar vi ett vin med både mörk kraft, strävhet, generös frukt och pigg syra. Ett vin som får dig att återvända till glaset precis som du vänder blad i den spännande boken.

Quara Single Vineyard Malbec 2018
159 kr, nr 6551, Argentina, Salta, kryddig och bärdriven

Betyg: 5 av 6

Många sommarkvällar ligger grillröken tät över nejderna, och ja, grillandet är ju verkligen en favoritaktivitet under sommaren. Vankas det kött på glöden korkar jag gärna upp en malbec, som den här fyndpavan till exempel. Doft och smak av körsbär, mörka plommon, fatkrydda och lakrits.

Barbaresco Livio Pavese 2018
179 kr, nr 5337, Italien, Piemonte, stram, elegant och floral

Betyg: 6 av 6

Ett annat favoritnöje under sommaren är att plocka svamp. Först det spännande sökandet – och sedan lagandet av den smarriga svampmackan. Nebbiolo är en klassisk matchning och här kör vi en stilig barbaresco med klassiska smaker av nypon, kanelstänk, körsbär och rosor. Ge gärna lite luft.

Moscato d’Asti G.D. Vajra 2021
125 kr, nr 90166, Italien, Piemonte, sött och pärlande

Betyg: 5 av 6

Åh, de färska bären är bland det somrigaste som finns. En tårta, en paj – eller bara en blandad skål med blåbär, hallon och jordgubbar. Oavsett vad passar det här vinet perfekt: gott om honungssötma, blommighet, fläder och lime med pärlande, läskande charm. Drick gärna svalt.

Missa inte att prenumerera på vårt nyhetsbrev där vi varje vecka tipsar om spännande viner och härliga recept.

Mer från Startsidan