ANNONS
Scrolla ner till SvDScrolla ner till SvD

RecensionTv-serier

Borgen”Borgen” är tillbaka – bättre än någonsin

Sidse Babett Knudsen som utrikesminister Birgitte Nyborg med sin stab i ”Borgen”.
Sidse Babett Knudsen som utrikesminister Birgitte Nyborg med sin stab i ”Borgen”. Foto: Mike Kollöffel/Netflix

Birgitte Nyborg har blivit utrikesminister när ”Borgen” återkommer. Bättre än någonsin och med brännande politiska frågor som ger aktuell nerv till serien.

Anna Hellsten
Uppdaterad
Publicerad
Annons

Birgitte Nyborg är ensam. Barnen är stora, exmaken väntar smått med sin nya tjej. Statsministern bossar med henne och är irriterande på sociala medier. Gamla kompisen Katrine Fønsmark har blivit chef för statliga TV1 och kan därför absolut inte umgås. Och just det, hon är i klimakteriet också, med svetten rinnande under de dyra sidenblusarna.

Den där ensamheten är en diskret drivande motor i den fjärde säsongen av Adam Prices danska klassiker ”Borgen”, som tar vid nio år efter den senaste. På kvällarna kör säkerhetsbilen hem Birgitte, numera utrikesminister i en koalitionsregering, till det vackra men ödsliga huset i en välbärgad Köpenhamnsförort. De praktfulla blombuketterna i köket kommer från en prenumerationstjänst och inte en partner, det enda sällskapet framför kvällspassen vid datorn är en flaska vitt. En perfekt tillvaro för en arbetsnarkoman? Njä, ska det visa sig.

Laddar…