”Stressen sliter ut välfärdens akademiker”

Göran Arrius är ordförande för den fackliga central­organisationen Saco, som består av 21 fackförbund.
Göran Arrius är ordförande för den fackliga central­organisationen Saco, som består av 21 fackförbund. Foto: Simon Rehnström

Sjukskrivningar ökar snabbast bland akademiker, och de stress­relaterade diagnoserna ökar mest. Värst drabbade är kvinnor inom vård, skola och omsorg, skriver Göran Arrius, Saco.

Publicerad
Annons

Långt före pandemin har välfärdens akademiker rapporterat om en ohållbar arbets­situation, med hög arbets­belastning utan möjlighet till återhämtning. Den senaste tiden är det barnmorskor som larmat, vilket kulminerat i mass­uppsägningar. Chefer inom förlossnings­vården har avsagt sig sitt ansvar över arbets­miljön, då de inte kan säkerställa en rimlig sådan. Det är minst sagt allvarligt. Även yrkes­grupper som lärare, läkare, fysio­terapeuter, arbets­terapeuter, psykologer och socionomer har allt för länge tvingats stå ut med en orimlig arbets­börda. Genom hjälte­insatser, inte minst under pandemin, har de lyckats säkerställa att kvaliteten på välfärden upprätt­hållits. Men många gånger har det skett på deras egen bekostnad. Det visar sig också i statistiken.

Annons
Mer från Startsidan
Annons
Annons