Nätterna på Mon ChériGenuint spännande om 33-åringen

Foto: Fredrik Hjerling

Går det att göra en roman av Palmeutredningen? Privatspanaren Stefan Lindberg bryter upp kronologin såväl som logiken – och lyckas skriva en fängslande roman om mannen som orättvist anklagades för att ha skjutit statsministern. Och sedan själv avrättades med två kulor i huvudet.

Publicerad
Annons

Vilken är samtidens viktigaste svenska diktsamling? Stefan Lindbergs förslag är helt frankt Granskningskommissionens betänkande om brottsutredningen efter mordet på statsminister Olof Palme SOU (1999.88). Han syftar naturligtvis på Palmemordet som symbolisk tidsmarkör, vattendelare mellan ett gammalt Folkhemssverige och ett … ja, vadå, egentligen? Poängen är att dessa timmar före och efter mordet, natten till den 1 mars 1986, är maximalt betydelsemättade. De kan peka åt alla tänkbara håll. Både framåt och bakåt. Vittnens och misstänktas rörelser ritas ut med exakt precision i tidningarnas 30 år efteråt-bilagor. Varenda nysning tycks ha en innebörd. Och alla vi andra minns vad vi gjorde, hur vi fick reda på saken.

Lindberg skriver: det existerade ”inga meningslösa handlingar, förflyttningar eller tankar. För allt denna natt betyder någonting”. Väl att märka ligger en sådan önskan om full mening lika nära en förlorad barndomsdröm om meningen med livet som – just det – den kliniska paranoian. Den paranoida verklighetsuppfattningen innebär nämligen att läsa in betydelse, tecken, konspirationer, dolda agendor också i saker som bara råkar hända.

Annons
Mer från Startsidan
Annons
Annons