De polyglotta älskarnaLina Wolff prövar sympatins gränser

Lina Wolff är född 1973. Hon debuterade 2009 med novellsamlingen "Många människor dör som du". Hennes andra bok, romanen "Bret Easton Ellis och de andra hundarna" (2012), belönades med tidningen Vi:s litteraturpris och nominerades till Sveriges Radios romanpris.
Lina Wolff är född 1973. Hon debuterade 2009 med novellsamlingen "Många människor dör som du". Hennes andra bok, romanen "Bret Easton Ellis och de andra hundarna" (2012), belönades med tidningen Vi:s litteraturpris och nominerades till Sveriges Radios romanpris. Foto: Privat

Ellinors första trevande nätdejt drar in henne i en grym maktkamp full av språkförbistringar. Lina Wolffs bitvis obehagliga roman prövar sympatin till dess gräns och väcker en lång rad frågor, skriver Josefin Holmström.

Publicerad
Annons

Det här är ingen dussinroman, det är det första. Ibland stöter man på böcker som mycket tydligt har flera bottnar, som öppnar sig utåt eller nedåt, och även om man inte kan tillgodogöra sig allting på en gång så vet man att det finns där. Så är det med ”De polyglotta älskarna”, Lina Wolffs tredje bok. Den är svårrecenserad, av den enkla anledningen att jag egentligen hade velat gå och tänka på romanen under en längre tid innan jag försökte beskriva den. Men låt gå.

Handlingen är ytligt sett enkel. Berättelsen börjar med Ellinor, som försöker hitta den rätte. Hon bestämmer sig för att börja nätdejta, trots att hon aldrig vetat ”hur man sålde sig i skrift”. Till slut landar hon i den kortfattade annonsen ”Jag är trettiosex år gammal och söker en öm, men inte alltför öm, man”. Den som svarar henne är Calisto, en svårmodig litteraturkritiker. I hans hus vid havet i Stockholms skärgård blir Ellinor kvar, trots att det snart går upp för henne att han har både våldsamma tendenser och en blind hustru. Men det viktigaste för Calisto är ”manuskriptet”, skrivet av författaren Max Lamas som Calisto beundrar mer än någon annan. Han har fått i uppgift att läsa igenom det, men den enda kopian ligger som en oåtkomlig relik i hans arbetsrum. Detta manuskript visar sig vara centralt för hela berättelsen.

Annons

Mer från Startsidan

Annons
Annons