Vid ett möte om bekämpningen av corona tillsammans med Irans president Hassan Rouhani bär hälsominister Saeed Namaki munskydd.
Vid ett möte om bekämpningen av corona tillsammans med Irans president Hassan Rouhani bär hälsominister Saeed Namaki munskydd. Foto: Rouzbeh Fouladi/TT

Iran: Corona avfärdades som propaganda från väst

Coronaviruset har förlamat Iran: smittan har nått parlamentet, en minister insjuknade inför tv-kameror och ayatollor har dött. För första gången i den islamiska republikens historia har fredagsbönen ställts in. Författaren Marjaneh Bakhtiari skriver om rädslan för virus – och hur brist på information skrämmer ännu mer.

Marjaneh Bakhtiari
Publicerad

Under flera veckor i februari ställde coronaviruset en ideologisk sanning på direkt kollisionskurs med verkligheten i Iran. Den islamiska republiken, med sina 83 miljoner invånare, stod inför två händelser av stort symboliskt värde: firandet av årsdagen för revolutionen 1979 den 11 februari samt parlamentsvalet den 21 februari. Två tillfällen för den iranska regimen att samla ihop stora folksamlingar för en maktdemonstration.

Corona avfärdades därför som skräckpropaganda från väst och Saudiarabien, som enligt landets ledare vill slå en kil mellan det iranska styret och det iranska folket. En uppfattning som inte alltid är fel. Det var först i och med rapporter i statliga medier den 19 februari om två dödsfall i den heliga staden Qom nära huvudstaden Teheran som hälsoministeriet erkände coronasmittans existens.