I november 2014 bekräftar försvarsminister Peter Hultqvist (S), statsminister Stefan Löfven (S), och dåvarande ÖB Sverker Göranson att en ubåt har kränkt svenskt vatten.
I november 2014 bekräftar försvarsminister Peter Hultqvist (S), statsminister Stefan Löfven (S), och dåvarande ÖB Sverker Göranson att en ubåt har kränkt svenskt vatten. Foto: Magnus Hjalmarson Neideman

Rättade felaktigt bevis: ”Är stolt – hade varit katastrof”

Försvarets expert på undervattensanalyser ser det som ”katastrof” om det felaktiga beviset från ubåtsjakten 2014 inte hade upptäckts – och är stolt över att man lyckades.

Beskedet om en förväxling utlöste febril aktivitet på högsta nivå. SvD har granskat spelet bakom kulisserna.

Jonas Gummesson
Publicerad

Försvaret anser alltjämt att det är ställt ”utom allt rimligt tvivel att svenskt inre vatten kränktes i Stockholms skärgård i oktober 2014”. Samtidigt medgav man redan i september 2015 att det enskilt viktigaste beviset hade en ”annan förklaring”, utan att gå in på vad.

Nyligen kunde SvD rapportera att misstaget var att en svensk ubåt som lyssnade i området utanför Horsfjärden tolkade en ljudinspelning som bevis för en kränkning. I själva verket var det en kodad ljudsignal skickad till SMHI:s havsboj i Östersjön när den bärgades med så kallad akustisk release mitt under ubåtsjakten.