”Yngre vuxna står för ökningen i Sverige”

Johanna Sandwall, krisberedskapschef vid Socialstyrelsen, statsepidemiolog Anders Tegnell, Folkhälsomyndigheten och Morgan Olofsson, kommunikationsdirektör vid Myndigheten för samhällsskydd och beredskap.
Johanna Sandwall, krisberedskapschef vid Socialstyrelsen, statsepidemiolog Anders Tegnell, Folkhälsomyndigheten och Morgan Olofsson, kommunikationsdirektör vid Myndigheten för samhällsskydd och beredskap. Foto: Fredrik Sandberg/TT

Unga vuxna står för en stor del av ökningen av covid-19-fall i Sverige – 40 procent av de nya fallen vecka 32 fanns inom gruppen 20–29 år. ”Det är ett dåligt tecken. Det var så det började en gång i tiden,” säger statsepidemiolog Anders Tegnell på en pressträff.

Hannah Frejdeman
Publicerad
Annons

Totalt har 18,5 miljoner människor smittats av coronaviruset runt om i världen och 700 500 har avlidit. Det meddelar statsepidemiolog Anders Tegnell på torsdagens pressträff och säger att pandemin ”inte är slut än.”

– Det är fortfarande väldigt många som drabbas, säger han.

I Sverige har ytterligare sex nya dödsfall rapporterats in till Folkhälsomyndigheten det senaste dygnet. Totalt har 5 766 personer avlidit i sviterna av covid-19 i Sverige.

– Vi har just nu väldigt få fall som avlider i covid-19, som tur är. Det ligger stabilt på en låg nivå, säger Tegnell.

Totalt 81 967 personer har bekräftats smittade av viruset – där gruppen 20–29 år står för en stor del av ökningen den senaste veckan. Nära 40 procent av de nya fallen som bekräftades under vecka 32 var just inom gruppen 20-29 år.

– Det är tydligt att det är yngre vuxna som står för en stor del av ökningen just nu, säger Tegnell och fortsätter:

– Det är ett dåligt tecken. Det var så det började en gång i tiden. Det finns en klar risk för att det kan börja en spridning i den gruppen som sen kan sprida sig till andra grupper, som blir betydligt sjukare.

Annons
Annons

Samma trend syns även i andra länder i Europa.

– Det är yngre vuxna som drabbas mest just nu, i många länder, säger Tegnell.

Johanna Sandwall, krisberedskapschef vid Socialstyrelsen. Foto: Fredrik Sandberg/TT

I dag vårdas 236 personer på sjukhus för covid-19, och av dessa vårdas 41 patienter i intensivvård med respirator.

— Vi har något av en platåsituation i intensivvården med runt 40-talet inlagda. Det läggs inte in så många nya men däremot vårdas man i ganska lång tid, säger Johanna Sandwall, krisberedskapschef vid Socialstyrelsen.

Sandwall säger att det finns en fortsatt ”mycket god” intensivvårdskapacitet nationellt. Sju regioner har inga covid-19 patienter i intensivvården, och i ytterligare sju regioner vårdas just nu bara en patient i intensivvården.

– På det stora hela är det en väldigt positiv utveckling, säger hon.

Fem regioner har rapporterat ett försämrats sjukvårdsläge till Socialstyrelsen.

– Det är mindre, turisttäta regioner. Men det handlar inte om covid-19, utan det handlar om att man har belastad primärvård till exempel och mer folk i rörelse, säger Sandwall.

Två regioner sticker ut. De rapporterar att man ser märkbara, stora förbättringar på både kort och lång sikt – något Sandwall säger är första gången myndigheten ser sedan pandemins start.

213 av 290 kommuner har rapporterat in till Socialstyrelsen, och ingen har rapporterat allvarlig eller kritisk påverkan på någon av de parametrar myndigheten mäter.

Morgan Olofsson, kommunikationsdirektör vid Myndigheten för samhällsskydd, MSB. Foto: Fredrik Sandberg/TT

Morgan Olofsson, kommunikationsdirektör vid Myndigheten för samhällsskydd och beredskap, säger att läget ur ett smittskyddsperspektiv fortfarande är ”allvarligt men stabilt.”

– Det är, som Anders Tegnell säger, inte slut än, både när det gäller smittspridningen eller de konsekvenser som den har.

Han förklarar hur MSB, tillsammans med andra myndigheter, informerar svenska invånare och turister från utlandet om vikten av att följa Folkhälsomyndighetens riktlinjer och rekommendationer.

– Det är avgörande att vi alla vet vad rekommendationerna är, säger Olofsson.

Annons
Annons
Annons
Mer från Startsidan
Annons
Annons