Texter på gravstenar – enda beviset som är kvar

Grottmålningar i Ekaingrottan i Gipuzkoa, Baskien.
Grottmålningar i Ekaingrottan i Gipuzkoa, Baskien. Foto: TT

Baskerna språk visar på hur länge deras anfäder bott i Europa. Men exakt hur gammalt baskiskan är vet vi inte i dag. Språkforskarnas ansträngningar mynnar till slut endast ut i gissningsförsök.

Dick Harrison
Publicerad
Annons

Fråga: ”Jag har ofta hört sägas att baskerna är att ovanligt gammalt europeiskt folk som har bott i sitt nuvarande land betydligt längre än vi andra. Beviset skall vara deras språk, som inte tillhör den indoeuropeiska språkfamiljen utan är betydligt äldre. Men vad har de skriftliga källorna att säga om baskerna? Fanns de under antiken? Kan man forska om dem i källor som är äldre än så?”

Dick Harrison: Baskernas antika anfäder, såvitt de skriftliga källorna kan förmedla, kallades akvitanier (lat. Aquitani) av romarna. Deras språk, akvitaniska, som med största sannolikhet är en direkt föregångare till baskiska, talades i ett betydligt större områden än baskiska talas idag, både i södra Frankrike (det latinska Aquitania) och i norra Spanien. I ett senare skede, troligen under tidig medeltid, reducerades språkområdet till dagens Baskien.

Annons
Mer från Startsidan
Annons
Annons