Morris gillar inte när andra stirrar

Nioåriga Morris föddes med en hjärnskada som gör att han inte kan gå eller prata. Hans familj vill att andra ska sluta stirra.

Mia Sjöström
Publicerad
Morris och hans lillebror Mille brukar pyssla, baka, bada, spela kort, kolla på film eller vara på studsmattan tillsammans. Då hoppar Mille så att det gungar ordentligt för Morris. Foto: Emma-Sofia Olsson

Även om Morris inte kan prata så märker han när andra stirrar på honom, säger Morris mamma Helen.

Därför startade hon och några av Morris assistenter föreningen Sluta stirra. Föreningen vill uppmuntra andra människor att våga säga hej och prata med Morris och ­andra som har en funktionsnedsättning.

– Många vet inte hur de ska hälsa på Morris. De kan bli nervösa av att han inte pratar eller tittar dem i ögonen, säger ­mamma Helen.

Mamma Helen, lillebror Mille, pappa Johan och Morris. Foto: Emma-Sofia Olsson

Hon tipsar om att man kan ta Morris på armen, titta på honom och säga hej. Även om det är hans assistenter som svarar åt honom. För Morris kan inte prata med ord, men han gör sig förstådd på andra sätt.

– Han svarar ”ja” på en fråga ­genom att titta uppåt eller genom att gapa med munnen, säger mamma Helen.

När han i stället blundar eller ­tittar ner betyder det ”nej”, att han inte håller med eller tycker att något är tråkigt.

– Barn är ofta jättebra med Morris, de hälsar och frågar. Men ofta blir de bortdragna av sina föräldrar som är rädda att störa och göra fel. Men Morris vill också bli inkluderad och vara med, säger Morris pappa Johan.

I slutet av september vann Morris priset ”Min lokala hjälte Lidingö 2019” för att han inspirerar andra. Foto: Emma-Sofia Olsson

Föreningen Sluta stirra ordnar även kalas och andra roliga ­aktiviteter för barn som har olika funktionsvariationer.

– Morris blev aldrig bjuden på något kalas när han var yngre. Vi vill att alla barn ska få chansen att gå på kalas, klä ut sig på Halloween eller gå luciatåg, oavsett vilken funktionsvariation de har, säger Helen.

Morris har assistans dygnet runt. På natten behöver han hjälp med att vända sig i sängen och att någon hela tiden kollar att han kan andas ordentligt.

”Även om Morris inte kan prata så märker han när andra stirrar på honom”, säger Morris mamma Helen. Därför startade hon och några av Morris assistenter föreningen Sluta stirra. Foto: Emma-Sofia Olsson

På dagarna behöver han hjälp med allt från att klä på sig och åka till skolan till att få näring ­genom en slang ner i magen. Men med hjälp av sina assistenter kan Morris också göra roliga saker, precis som vilken nioåring som helst. På Morris instagramkonto kan man följa vad han gör om ­dagarna.

– Vi vill visa för andra att man kan göra massor av roliga saker, även om man har en funktionsnedsättning och behöver hjälp med allt, säger mamma Helen.

Morris älskar att bada och gör det minst en gång i veckan. I bassängen har han en nackkrage som gör att han kan flyta omkring själv i vattnet, utan att ­någon håller i honom. När hans mamma berättar om det ler Morris stort och tittar upp i ­taket.

– Ja, eller hur Morris, du gillar verkligen att bada! säger mamma Helen.

Morris ögon säger ”ja!”.

Prenumera på SvD Juniorjunior.prenservice.se