Han blev utsatt för sexuella övergrepp

Filip blev utsatt för sexuella övergrepp när han var liten. Nu vill han hjälpa andra i samma situation.

Filippa Rosenberg
Publicerad
Filip har haft en tuff uppväxt, men mår bättre i dag. Det finns mycket hjälp att få för den som har varit med om sexuella övergrepp. Foto: Ari Luostarinen

Sexuella övergrepp kan vara många olika saker. Att ta på någons kropp på ett sätt som personen inte vill, eller att göra något sexuellt mot någon som inte kan uttrycka sin vilja.

Den som gör något sexuellt med någon som inte vill bryter mot lagen. Dessutom får ingen göra något sexuellt med barn under 15 år. Men Filip blev utsatt för sexuella övergrepp av en vuxen under sina första år i livet.

I Filips fall var det en person i hans närhet som utsatte honom för saker som är brottsliga. Övergreppen upptäcktes när Filip var två år gammal. Hans mamma hörde av sig till polisen och personen dömdes. Det har varit tufft för Filip, som fortfarande kommer ihåg vissa saker från när det hände.

– Jag har varit med om saker som ingen ska behöva uppleva. Den här personen gjorde något man inte får och som är olagligt. Men jag har fått mycket hjälp, pratat med psykolog och i dag mår jag bättre. Jag och min mamma har fixat det här ihop.

Det vanligaste är att den som begår övergreppen känner personen som den utsätter. Det kan till exempel vara någon på skolan, en tränare, en kompis eller någon i familjen eller släkten. Även den man är ihop med eller är kär i kan begå övergrepp. Källa: Umo.se. Foto: Ari Luostarinen

Filip vill berätta om vad som hände honom, eftersom han hoppas att fler ska våga tala öppet om sådant de varit med om som kan vara sexuella övergrepp. Han tänker att det blir lättare att prata om man vet att man inte är ensam.

– Många som är med om det här vågar inte prata om det för att de skäms. Man behöver inte skämmas. Jag skäms inte eftersom jag vet att det aldrig är ens eget fel när man blir utsatt för saker man inte vill. Därför pratar jag om det så mycket som möjligt.

Om en annan person tar på ens kropp på ett sätt som inte känns bra har man alltid rätt att säga ifrån. Varje person bestämmer över sin egen kropp.

– Ibland kan en vuxen säga att man måste bevara en hemlighet. Berättar man om hemligheten för någon kan det kännas som att man sviker personen. Men ofta när man behöver bevara vuxnas hemligheter är det någonting som inte står rätt till. Då är det extra viktigt att prata med någon man litar på, säger Filip.

Vad ska man göra om man undrar ifall det har hänt en själv?

– Prata med ett syskon, en lärare eller någon vuxen i din närhet som du litar på. Berätta vad som har hänt. På så sätt kan de hjälpa dig att få stopp på det eller ge dig stöd. Samma sak gäller om du misstänker att det händer någon du känner. Det finns många nummer att ringa om man inte vill prata med någon som man känner.

I dag är Filip ungdomspolitiker. Han vill jobba med frågor om sexuella övergrepp.

– Det här händer ju fler än mig. Så ska det inte behöva vara. Ju fler som berättar, desto färre fortsätter drabbas.

”Jag har varit med om saker som ingen ska behöva uppleva. Den här personen gjorde något man inte får och som är olagligt”, säger Filip. Foto: Ari Luostarinen
Prova SvD Juniorjunior.prenservice.se