Oljepriset nere på minus: ”Extrem situation”

Oljepriset drabbades av ett historiskt ras under måndagen.
Oljepriset drabbades av ett historiskt ras under måndagen. Foto: Jerod Foster/AP

En historisk kollaps. WTI-oljan stängde under måndagskvällen på minus 37 dollar per fat. Bolagen fick därmed betala för att bli av med oljan. ”En extrem situation som aldrig tidigare hänt”, säger råvaruanalytikern Samuel Ciszuk.

Johan Pehrson, Nyhetsbyrån TT
Uppdaterad
Publicerad
Annons

Raset är häpnadsväckande. Från att ha börjat dagen på runt 14 dollar per fat uppstod plötsligt fritt fall i handeln. Och runt klockan 20.00 svensk tid inträffade det historiska i att oljeterminerna för maj månad plötsligt stod på minus – något som innebär att bolagen får betala för att sälja sin olja. Handeln stängde sedan på minus 37 dollar per fat.

Aldrig tidigare har WTI-oljan, som man började handla med 1983, handlats på minussiffror. Förändringen är dramatisk. Den som köpte ett fat WTI-olja vid årsskiftet fick betala runt 60 dollar.

– Det här är helt galet, jag har aldrig sett något liknande, säger Thina Saltvedt, oljeanalytiker på Nordea, och fortsätter:

– Det som händer nu är att det är svårt att hitta lagringsplats för oljan som produceras i USA. Det är fullt, rätt och slätt. Då måste man dumpa priserna.

Larm om att oljelagren i framför allt Oklahoma snart är fulla var en av anledningarna till kollapsen. En annan de svaga ekonomisiffrorna från de viktiga ekonomierna Japan och Tyskland som fick marknaden att tvivla på att oljekonsumtionen kommer att återhämta sig inom en snar framtid. En tredje faktor att kontrakten för oljeleveranser i maj går ut under tisdagen.

Annons
Annons

Under maj och juni kommer oljeproduktionen att minska med 9,7 miljoner fat om dagen, vilket motsvarar ungefär 10 procent av den globala tillgången på olja, enligt oljeavtalet mellan Opec och ytterligare tio oljeproducerande länder (Opec+). Men det är långt ifrån nog, enligt Samuel Ciszuk, chefsanalytiker på energikonsultfirman ELS Analysis.

– Efterfrågan har förmodligen fallit med mer än 25 miljoner fat per dag, säger Samuel Ciszuk till SvD och fortsätter:

– Sitter du med WTI-kontrakt vid stängning måste du ha någonstans att göra av oljan, säger han.

Det stora raset kan dock vara en tillfällig svacka, anser SEB:s chefsekonom Robert Bergqvist.

– Priset måste vara 30-50 dollar per fat för att det ska vara värt att plocka upp oljan ur marken, säger han och fortsätter:

– Så nu betalar man för att andra ska lagra eller ta hand om oljan så att man kan hålla produktionen igång.

Robert Bergqvist är samtidigt orolig för att de krisande oljeproducenterna kan öka risken för en finansiell kris. De amerikanska oljebolagen är högt belånade – lån som nu kommer vara svåra att amortera och betala räntor för.

– Det tillför stress på kreditmarknaden och gör börserna nervösa och skakiga, säger han.

Även terminerna för juni och juli föll under måndagskvällen, men låg fortfarande på klara plusnivåer, drygt 20 dollar per fat. Den för Europa och Sverige viktiga brentoljan handlas fortsatt på klart plus, cirka 25 dollar per fat. Brentkontrakten gäller för leverans i juni, då marknaden hoppas att efterfrågan ska ha återhämtat sig.

För producentländerna kommer det här att bli en djup kris men för konsumentländerna kommer de billiga energipriserna stötta de krisande ekonomierna, anser Samuel Ciszuk. En stor arbetslöshet riskerar att följa i de oljeproducerande områdena, något som riskerar att leda till regionala slitningar framöver, spår han.

– I Mellanöstern kommer stora massor av gästarbetare att skickas hem till de fattigare länderna i regionen. Sist det hände dröjde det inte länge förrän vi hade en arabisk vår, säger Ciszuk.

Även i USA riskerar det polariserade politiska klimatet att förvärras på grund av den våg av arbetslöshet som oljekraschen kan att utlösa, anser Samuel Ciszuk.

– Det här innebär att det blir en djup ekonomisk kris i Trumps hjärtland, det är naturligtvis inte en fördel för honom, säger han.

Dow Jones hade sin sämsta handelsdag sedan 1 april och slutade på drygt 2,4 procent minus och S&P500 minus 1,8 procent.

Annons
Annons
Annons
Mer från Startsidan
Annons
Annons