Johan Lagerkvist:Den svenska tilliten – en superkraft i pandemin?

Tar Stefan Löfven ansvar för framgångar och misstag när krisens historia skrivs, eller kan den så värdefulla svenska tilliten till myndigheter missbrukas när ansvaret hinkas ut på folket?
Tar Stefan Löfven ansvar för framgångar och misstag när krisens historia skrivs, eller kan den så värdefulla svenska tilliten till myndigheter missbrukas när ansvaret hinkas ut på folket? Foto: Emma-Sofia Olsson

Krisen blottlägger ett samhälles styrkor och svagheter. En kort tid finns ett gyllene tillfälle för kulturell självreflektion, men det fönstret stängs när polariseringen tilltar och samling vid flaggstången anbefalls. Och vem ska bära ansvaret när berättelsen om corona skrivs?

Publicerad
Annons

Parallellt med bekämpningen av coronaviruset pågår kampen om krisnarrativet. På både internationell och nationell nivå tar berättelser om ansvar, expertmakt och politiskt ledarskap nu form. Ytterst handlar denna kamp om att försvara den valda strategin och den politiska ledningen. Vita huset kallar covid-19 för ”the Chinese virus”, hotar Peking med allvarliga konsekvenser för att ha mörklagt utbrottet, och stoppar sin finansiering av Världshälsoorganisationen för att dölja ansvaret för sin egen krishantering. President Xi Jinping levererar skyddsutrustning världen över för att framstå som en global landsfader. Syftet är här att radera ut Kinas ansvar för pandemins spridning. 

Annons
Mer från Startsidan
Annons
Annons