Unga känner sig ensamma: ”Mycket skam”

Anna Bennich Karlstedt, legitimerad psykolog och författare till nyutkomna boken ”Att vinna över ensamheten”
Anna Bennich Karlstedt, legitimerad psykolog och författare till nyutkomna boken ”Att vinna över ensamheten” Foto: Erik Simander/TT

Inte bara ofrivillig ensamhet skapar ohälsa. Känslomässig ensamhet kan också ge negativa hälsoeffekter – och ungdomar tycks vara överrepresenterade.

Uppdaterad
Publicerad
Känslomässig ensamhet ge negativa hälsoeffekter.

Känslomässig ensamhet ge negativa hälsoeffekter.

Foto: Stina Stjernkvist/TT
Annons

14 procent av svenskarna känner sig ensamma. I den siffran döljer sig även personer som känner sig ensamma, trots att de finns med i ett sammanhang och har människor omkring sig. De lider av upplevd, känslomässig, ensamhet. I forskning där ensamma personer har svarat på frågor om vad ensamhet är för dem, är det vanligaste svaret att man inte har någon nära vän. Men att känna sig bortkopplad från världen och samhället eller att känna sig ensam i någon slags ledsenhet eller utanförskap, är också vanligt.

– Man känner sig helt enkelt inte nära personerna i sin omgivning, litar inte på dem eller känner sig olik dem, menar psykologen och psykoterapeuten Anna Bennich, som skrivit boken ”Att vinna över ensamheten – psykologens bästa råd”.

Annons
Mer från Startsidan
Annons
Annons