Oaktsam samtyckeslag

Foto: Adam Wrafter/SvD/TT / TT NYHETSBYRÅN

PODD | 17 juli. I dagens avsnitt av Ledarredaktionen diskuteras samtyckeslagstiftningen som nu har varit i kraft i ett år. Lyssna direkt här.

Uppdaterad
Publicerad
Annons

I dagens avsnitt av Ledarredaktionen diskuteras samtyckeslagstiftningen.

Det är nu ett år sedan den nya sexualbrottslagen infördes. Den innebar framför allt två uppmärksammade förändringar – införandet av ett krav på samtycke för sexuella handlingar, och införandet av ett oaktsamhetsrekvisit som innebär att förövaren kan dömas för att inte ha tagit reda på eller förstått huruvida handlingen är frivillig eller inte.

Samtyckeslagen har diskuterats och kritiserats väldigt mycket – för allt från att vara rättsosäker till att inte få någon effekt. Nu har samtyckeslagen funnits i ett år, och häromdagen föll en vägledande dom i Högsta domstolen, där en man fälldes för oaktsam våldtäkt. Vad innebär domen, och vad har samtyckeslagen fått för konsekvenser?
Det diskuterar ledarsidans Catarina Kärkkäinen och Edvard Hollertz tillsammans med Anne Ramberg, generalsekreterare för Advokatsamfundet och Frida Jansson, juriststudent och ledarskribent på Liberala Nyhetsbyrån.

Harrisons historiska brott on acastembed.acast.com
Annons
Annons
Annons

Mer från Startsidan

Annons
Annons