Staden & stadenThriller som förändrar din syn på världen

Den brittiske författaren och akademikern China Miéville har mottagit flera prestigefulla utmärkelser för sina böcker som brukar beskrivas som ”weird fiction”.
Den brittiske författaren och akademikern China Miéville har mottagit flera prestigefulla utmärkelser för sina böcker som brukar beskrivas som ”weird fiction”. Foto: Doppelgänger/TT

China Miéville sätter fingret på en djupt mänsklig nerv. Det tycker Håkan Lindgren som har läst den brittiske författarens existentiella thriller om två städer på samma plats – där invånarna inte ser varandra, nu i svensk översättning av Fredrik Malmquist.

Publicerad
Annons

I vuxen ålder förväntar man sig inte längre att möta romaner som har förmågan att förändra ens blick på världen, man börjar kanske till och med tro att det inte längre går att skriva den sortens böcker, men China Miévilles ”Staden & staden” är en sådan bok.

Miéville beskriver två städer med varsitt språk och varsin kultur, som ligger på exakt samma plats. Vissa hus och vissa gator befinner sig i Beszel, andra i Ul Qoma. Och det här är grejen: bor du i den ena staden är det förbjudet att se invånarna i den andra. Invånarna har utvecklat ett otäckt skickligt icke-seende för att undvika varandra utan att kollidera.

Annons
Mer från Startsidan
Annons
Annons