Podd: Vad betyder KD:s nya besked?

Foto: Janerik Henriksson/TT / TT NYHETSBYRÅN

21 mars. I dagens avsnitt av Ledarredaktionen diskuteras KD:s besked att de är beredda att samtala med alla partier i enskilda sakfrågor. Med Tove Lifvendahl och gästerna Johan Ingerö och Elisabeth Sandlund. Lyssna direkt här.

Publicerad
Annons

Idag meddelades att Kristdemokraterna överger den så kallade isoleringsstrategin i riksdagen. Partiet säger att de i alla lägen ska stå upp för kristdemokratiska värderingar och söka stöd för sina politiska förslag, och att det innebär att de kan samtala med samtliga riksdagspartier i syfte att nå samsyn i enskilda sakpolitiska frågor där det finns förutsättningar för att stärka stödet för sin politik.

Vad innebär det här, för KD, för SD, Alliansen och svensk politik? Johan Ingerö, policyansvarig i Kristdemokraternas partiledarstab, berättade att partiet internt sedan Januariöverenskommelsen ingicks har fört samtal om läget och riktningen framåt, och att de landat i den position de känner är enklast att försvara gentemot sina väljare. Stödet internt för det nya beskedet är stort, menar han, och beskedet är väl förankrat i alla interna organ.

– Vi vill ha igenom mer av vår politik. I 15 års tid har våra värderingar kommit till uttryck genom förhandlingar inom Alliansen. När den inte längre finns har vi behövt hitta ett nytt förhållningssätt, och vi landade i att när det är möjligt att sluta kompromisser där våra värderingar kommer till uttryck, ska vi göra det. Vi och andra partier har i 8,5 års tid gett bort makt. Vi tror inte att det har varit klokt eller bra för politikens förtroende, och vi är färdiga med det.

Annons
Annons

Elisabeth Sandlund, ledarskribent på tidningen Dagen:

– Jag tycker det är svårt att bedöma i det här läget. Vi får se vad det leder till. Jag har hävdat länge att KD borde hävda sin roll och ställa sig över höger-vänsterskalan, eftersom kristdemokratin är en egen ideologi. Jag kan inte säga att beskedet är alldeles förskräckligt, men jag tror att det finns kärnväljare som undrar om man verkligen kan stå fast vid grundläggande värderingar och samarbeta med vem som helst.

Tove Lifvendahl konstaterade att många, däribland tidigare gäster i Elvakaffet, journalisten Torbjörn Nilsson, statsvetaren Stig-Björn Ljunggren och S-ideologen Anne-Marie Lindgren, har sagt att de inte tror att det går att vidmakthålla isoleringsstrategin för alltid, eftersom den visat sig vara kontraproduktiv.

Vi ber om ursäkt för den på grund av tekniska problem bristande ljudkvalitén i det här avsnittet.

Acast Embed Player 4.15.0embed.acast.com
Annons
Annons
Mer från Startsidan
Annons
Annons