Mats Johansson (1951–2017):I medieflödet: Åslund, Dalsjö, Ivanov, Wesslau

Mats Johansson (1951–2017)

Navalny, Magnitskij, Chodorkovskij är tre ryssar som påminner oss om att det finns ett annat Ryssland bortom enväldet. Och Putins popularitet sjunker.

Mats Johansson (1951–2017)
Publicerad
Annons
Storbritanniens statschef har undertecknat sanktionslagen mot Magnitskijs mördare. Foto: Richard Pohle/TT

RYSSLAND. Ännu en Putinkritiker har utsatts för en fysisk attack, denna gång korruptionsavslöjaren Alexej Navalny som kan bli blind efter en syraattack, enligt nyhetssajten Meduza.

Magnitskij-lagar är nu på gång i flera länder än USA och Estland. Senast var det i Storbritannien som sanktioner mot Magnitskijs mördare trädde i kraft sedan drottning Elizabeth hade undertecknat parlamentets lagstiftning.

Oppositionsrörelsen Open Russia, som sponsras av den tidigare fängslade affärsmannen och ledande Putinkritikern Michail Chodorkovskij förbjuds verka i Ryssland.

Putins styre antar alltmer feodala drag, hävdar Anders Åslund i en artikel för Project Syndicate.

Väljarnas stöd för Putin har sjunkit, mindre än hälften skulle rösta på honom igen om det vore val idag, enligt opinionsmätaren Levada. Men några motkandidater finns inte.

Annons
Annons

Utrikesminister Lavrov är enligt Tass nöjd med ett besök av EU:s utrikes representant Mogherini och hoppas på hävda sanktioner, vilket talar för att de har stor betydelse.

Samtidigt får Mogherini kritik för bristen på agerande mot den ryska invasionen i Ukraina. Hennes passivitet är anmärkningsvärd, anser Fredrik Wesslau vid European Council on Foreign Relations (ECFR).

DESINFORMATSIA. Ett växande tema just nu är påhittade artiklar om hur Lettland förvandlas till en Natobas för en invasion av Ryssland. Det är främst ryskspråkiga medier i Lettland som sprider uppgifter hämtade från Kremls medier i Ryssland, enligt Paul Goble i Eurasia Daily Monitor.

MAYBE. Det går inte så bra för Brexit, tror Jean-Claude Juncker efter en misslyckad middag med premiärminister May i London i förra veckan. Hon sägs leva i en egen värld utan kontakt med stämningarna i de 27 EU-länderna. Själv verkar hon lägga energin på att fortsätta kritisera EU, särskilt nu när notan har stigit till 100 miljarder euro.

SVERIGE. Den dubbla utrikespolitiken förklaras för en utländsk läsekrets av Försvarshögskolans Magnus Christiansson i nätmagasinet Inside Policy.

POLEN. För första gången sedan valet noterar oppositionspartiet Medborgarplattformen starkare stöd i en opinionsmätning än regeringspartiet (31-29).

KAMBODJA. Regimens kontroll av medierna skärps ytterligare, rapporterar Dissidentbloggen, svenska PEN:s nättidning.

TALIBAN. Ryssland beväpnar talibanstyrkor i Afghanistan, hävdar Michael Totten i World Affairs Journal, och avfärdar tanken att Kreml skulle kunna vara USA:s allierade i kampen mot terror i islams namn.

LÅNGLÄSNING. Robert Dalsjö vid FOI, ledande säkerhetspolitisk forskare, har publicerat en läsvärd rapport vid Finlands utrikespolitiska institut om Sveriges fångenskap i fällan mellan neutralitet och Natomedlemskap.  

LÄSTIPS! I Svensk Tidskrift skriver Alexandra Ivanov om intrycken från ett besök i S:t Petersburg, en bättre del av Ryssland.

Mediekrönikör: Mats Johansson

Annons
Annons
Annons
Mer från Startsidan
Annons
Annons