Adonis har anammat jihadisternas syn på islam

Ali Ahmad Said Asbar (främst känd under pseudonymen Adonis) är en av världens främsta poeter, men även hård kritiker av islam. I "Våld och islam" samtalar han med sin franska översättare, psykoanalytikern Horia Abdelouahed om följderna av kriget i Syrien.
Ali Ahmad Said Asbar (främst känd under pseudonymen Adonis) är en av världens främsta poeter, men även hård kritiker av islam. I "Våld och islam" samtalar han med sin franska översättare, psykoanalytikern Horia Abdelouahed om följderna av kriget i Syrien. Foto: Fredrik Sandberg/TT

När Nobelprisfavoriten betraktar kriget i Syrien och dess följder är hans kritik mot islam inte nådig. Men genom att bara utgå från salafisternas snäva tolkning av läran ger han de intoleranta fanatikerna rätt i att deras väg är den enda, skriver Elizabeth Özdalga.

Publicerad
Annons

”Våld och islam” bygger på en dialog mellan den syriske poeten Adonis (f. 1930) och hans franska översättare Houria Abdelouahed, som också är psykoanalytiker. Bakgrunden till detta samtal är de senaste årens blodiga inbördeskrig i Syrien, där motståndet mot Assad-diktaturen är starkt splittrat och där olika jihadistiska grupper med Islamiska Staten (i boken Daesh) i spetsen spelat en framträdande roll. Att så mycket av krigets grymheter utövats – och utövas – i islams namn har lett till att också grunderna för religionen som sådan kommit att ifrågasättas.

Adonis är inte nådig i sin kritik. Islam representerar en alltigenom negativ kraft. Genom att kräva blind lydnad eller "fullständig underkastelse" under bokstaven (Koranen/Texten) motverkar den individens fria utveckling – också som medborgare – och hindrar därmed allt socialt och kulturellt framåtskridande. Islam står också för likriktning: "det vi kallar 'islam' har inte respekterat mångfald ens inom det arabiska samhället. Denna lära har gått till angrepp mot konsten och försökt förstöra all den skönhet som fanns före islam". Islam har blivit ett verktyg för snöd köpmannamentalitet och ohöljt maktsträvande. "Våldet måste heliggöras eftersom det försvarar det heliga".

Annons
Mer från Startsidan
Annons
Annons