”Är man 30 plus har man nästan alltid ont nånstans”

Mässorna ”Fit for life weekend” samlade 40  000 besökare, som fick många tips om att bli starkare, slankare, smidigare och sundare.
Mässorna ”Fit for life weekend” samlade 40  000 besökare, som fick många tips om att bli starkare, slankare, smidigare och sundare. Foto: Carl Bredberg

Budskapen om träning, kost och hälsoprodukter är många, högljudda och går på tvärs. Idagsidans reporter går på hälsomässa och träffar Michail Tonkonogi, professor i medicinsk vetenskap, som efterlyser en helt ny yrkeskategori med högskole­utbildning som kan vägleda även äldre och skadade i deras träning.

Publicerad
Annons

Kroppar, våldsamt stora med svällande ådror och varje muskel utmejslad som av en anatomiskt besatt skulptör. Den oljemättade huden glänser i strålkastarens sken och kroppens ägare rör sig från pose till pose till pumpande elektronisk musik eller hårdrock. Nio domare bedömer varje muskel och symmetrin dem emellan.

Kroppar, fridfullt lätta som solfjädrar. Musiken flödar lugnt medan de smidiga kropparna vilar länge i en ställning. Andningen cirkulerar kring eventuella spänningar, muskler slappnar av och tänjs allt mer. Dags för nästa ställning. Här är ingen som bedömer. Sig själv ska man inte heller döma, bara vara i sin kropp med en kärleksfull attityd.

Annons
Mer från Startsidan
Annons
Annons