RecensionScenvår 2017

The book of MormonMusikaliska mormoner slår vilt åt alla håll

Camilo Ge Bresky som krigsherre. Linus Wahlgren och Per Andersson till vänster.
Camilo Ge Bresky som krigsherre. Linus Wahlgren och Per Andersson till vänster. Foto: Mats Bäcker

Succémusikalen ”The book of Mormon” är en grovkornig satir med mycket komik. Den svenska uppsättningen håller hög klass, men det är Robert Lopez fantastiska musik som lyfter allt till en riktigt hög nivå, skriver Dan Backman.

Publicerad
Per Andersson spelar Äldste Cunningham.

Per Andersson spelar Äldste Cunningham.

Foto: Mats Bäcker
Ensemblen i ”The book of Mormon”.

Ensemblen i ”The book of Mormon”.

Foto: Mats Bäcker
Annons

Senare års största Broadwaysuccé är ”The book of Mormon”. Att den nu sätts upp i Stockholm, för första gången översatt till ett annat språk, är värt en applåd. Det här är ju en klassiskt konstruerad musikal som tål att jämföras med de riktigt stora uppsättningarna i genren. Det tog visserligen sex år att få hit den, men med tanke på dominansen av gamla säkra kort och hafsiga jukeboxmusikaler är det en mycket välkommen satsning.

Att göra en musikal om ett gäng mormoner på frälsningsuppdrag i norra Uganda kan tyckas udda. Men Robert Lopez och ”South Park”-skaparna Trey Parker och Matt Stone kommer undan både med hädelser och vulgariteter och en vilt krängande historia späckad med provokativa kulturkrockar. Det gjorde även Monty Python-gänget på sin tid med ”Life of Brian”.

Annons
Mer från Startsidan
Annons
Annons