”Varför visar Filmhuset en hyllningsfilm till Erdoğan?”

 Skådespelaren Reha Beyoglu spelar den turkiske presidenten Erdoğan i filmen ”Reis”. På lördag visas spelfilmen om den turkiske presidenten på Filmhuset i Stockholm.
Skådespelaren Reha Beyoglu spelar den turkiske presidenten Erdoğan i filmen ”Reis”. På lördag visas spelfilmen om den turkiske presidenten på Filmhuset i Stockholm. Foto: Lefteris Pitarakis/TT

Varför visar Svenska filminstitutet en hyllningsfilm till Turkiets president? Borde man inte i stället solidarisera sig med de turkiska kulturarbetare filmare som fängslats? Det skriver Kurdo Baksi i ett öppet brev till Filminstitutets vd.

Publicerad
Annons

På lördag blir Filmhuset på Gärdet i Stockholm en arena för den despotiske turkiske presidenten Recep Tayyip Erdoğan och hans valkampanj.

Nej, ni läste inte fel. Filmhuset, som finansieras med statliga medel, visar spelfilmen ”Reis” (”Ledaren”), som glorifierar och höjer Erdoğan till skyarna. Filminstitutet hyr ut sin biograf till UETD (Union of European Turkish Democrats), Erdoğans viktigaste lobbyorganisation i västvärlden, som verkar för att odla AKP-vänliga lobbyister i utlandet samt indoktrinera människor i en ideologi som består av turkisk panturkism och islamism.

Annons
Mer från Startsidan
Annons
Annons