Ghost in the shellCyberpunkig mangafantasi för fans av digital action

Foto: Paramount Pictures

Varför ser huvudpersonen i ”Ghost in shell” ut som en västerländsk filmstjärna när hennes ande innanför skalet är asiatisk? Filmen har kritiserats för så kallad ”vittvättning” men poängen med skalet i just det här fallet är ju att det är just – ett skal.

Jan Söderqvist
Publicerad
Annons

Hon kallas för Major och hon är både människa och maskin samtidigt: en mänsklig hjärna, rentvättad från alla minnen från en tidigare tillvaro, och en helt och hållet syntetisk kropp, försedd med extraordinära färdigheter – typ: superhjälte – och ändå inte oangenäm för ögat (vilket kameran nogsamt noterar). Hon ägs av ett bolag i säkerhetsbranschen och används som ett vapen i kampen mot terrorism. Hon spelas av Scarlett Johansson och bär hela denna cyberpunkiga mangafantasi på sina bedrägligt späda axlar.

Men vem är hon? Det vill säga: ”egentligen”? Frågan om identitet och ursprung är den puls som dunkar under filmens alla actionsekvenser, men eftersom vi befinner oss i en högteknologisk men ändå hyfsat nära framtid formuleras frågan futuristiskt i form av ett ”Vad är du?”, underförstått (eller för all del även uttalat): människa eller maskin eller kanske bägge delarna? I ”Ghost in the shell” har man små jack i nacken, ingångar genom vilka man uppgraderar sig digitalt och/eller kemiskt. Man kommunicerar telepatiskt, men om man inte passar sig kan man bli hackad av externa aktörer med en agenda som eventuellt är ondskefull.

Annons
Mer från Startsidan
Annons
Annons