Påsken – något riktigt äggstra!

Det kan tyckas ogudaktigt att våra religiösa helger så nära förknippas med mat och dryck, ofta i överflöd. Fast det är inget hädiskt resultat av dagens överflödssamhälle. Tvärtom, här finns traditioner att ta vara på.

Publicerad
LiliGraphie
Foto: LiliGraphie
Annons
LiliGraphie
Foto: LiliGraphie
Foto: LiliGraphie

För våra förfäder var helgerna de enda riktiga avbrotten i arbetet. Så även påsken som tillhör årets främsta gastronomiska högtider. Detta går tillbaka till det gamla jordbrukssamhället. Hönsen hade åter börjat värpa och äggen stod på bordet. Då samlades släkt och vänner. Vintern har släppt sitt grepp och ljuset börjat återvända.

Denna högtid föregicks i det kristna kyrkoåret av fastan. I gengäld präglades fastlagen, veckan innan, av fest och överdåd i glas och på tallrik.

Inför påsken bryggdes vinterns sista öl, extra starkt för att hålla sig över sommaren. Påskbrygden har samma status som julölet (även om benämningen är en nymodighet för svenska bryggerier). Smaken påminner också markant dem emellan. Båda är mörka, kraftiga och har en liten sötma. Likhet finns förstås även mellan jul- och påskmust som har gamla anor i Sverige. Enda skillnaden, enligt det gamla receptet, är att påskmusten ska ha lagrats sedan jul.

Annons
Annons

Visserligen dämpades den kristna påsken av påminnelsen om Kristi död. Långfredagsrisningen har gamla anor och innebar att familjemedlemmarna på morgonen skulle försöka komma åt varandra med ett ris till åminnelse av Kristi lidande. Men samtidigt var våren här och glädjen stor. Denna rit har därför också ett tydligt drag av lek över sig.

Påsklika aptitretare är inte svåra att finna. Drinkar där vin eller sprit skakas med ägg går under benämningen flips. De vanliga proportionerna på en sådan äggtoddy är en tesked florsocker till ett ägg och sex centiliter starkvin eller sprit.

Rom, bourbon, irländsk whiskey, cognac och likör i ett flertal varianter, särskilt citrusvarianterna, är de vanligaste smakgivarna i dessa äggdrinkar. Skaka i en shaker med krossad is och sila upp i små cocktailglas (du kan också vispa vitan separat och vända ner skummet när övriga ingredienser skakats, men det vanligaste är att använda hela ägg). Pudra lite riven muskot över.

En klassiker i USA är egg nog, en mycket mäktig och mättade inledning på påskfirandet som du gör på tre äggulor som vispas med 225 gram socker och blandas med en halvflaska bourbon (eller jamaicarom), 1 dl mjölk och 5 dl vispgrädde. Vispa äggvitorna till ett hårt skum som försiktigt vänds ner i drinken och ställ blandningen i kylen tills gästerna kommer. Servera i små koppar eller glas med muskot och fint rivet citronskal på toppen.

Påsken till ära kan du förstås också välja en färdigblandad ägglikör. Holländska Advocaat (nr 657, 94 kr för en halvliter) bör tillfredsställa alla krav på påskdrycker, utom möjligen de rent gastronomiska. Några droppar cognac eller whisky i gör smaken lättare och mer bitsk. Servera denna dryck med stora isbitar i glaset.

Annons
Annons

Gräddlikörerna kan också platsa på vägen till Blåkulla. Afrikanska Amarula Cream (nr 677, 189 kr) är då favoriten, smaksatt med frukter som savannens elefanter brukar kalasa på när de övermogna bjuder en gratis fylla. Ett naturens skådespel i sig, om än föga lämpat för hängivna djurvänner.

Ägg räknas till vinets absoluta fiender och druvans jästa saft hör inte hemma på det traditionella påskbordet.

Ett lämpligt vin för alkoholsvagare äggdrinkar är Samos (nr 4633, 94 kr), ett fantastiskt, simmigt sött muskatvin från den grekiska ön som gett vinet dess namn. Någon vidare status har väl detta vin inte, men servera det till inlagda fikon med vispad grädde som smaksatts med mandelmassa, så har du en övertygande succé.

Ägg räknas till vinets absoluta fiender och druvans jästa saft hör inte hemma på det traditionella påskbordet. Men helgen är lång och det är numera inte bara äggen som räknas till påskfirandet.

En rktig påskfanfar för finsmakarna får du på länk nedan, inklusive frestande viner. Fram med korkskruven. Nu åker vi!

Annons
Annons
Annons

Mer från Startsidan

Annons
Annons